Wonen Limburg experimenteert met een verticale regentuin in Horst

Wonen Limburg zet verticale regentuin in om dit soort wateroverlast door hevige regenbuien in Horst te voorkomen. © Jeroen Kuit

Een tuin met bloemen of misschien zelfs eetbare planten. Maar dan tegen de gevel van een flatgebouw ‘geplakt’. De bewoners van een appartementencomplex aan de Noordsingel in Horst gaan het meemaken.

Angela Janssens

Volgens woningbouwcorporatie Wonen Limburg gaat het hier om een experiment. Op zich zijn tuinen tegen gevels niet meer helemaal nieuw. Zo zijn de muren van het gemeentehuis in Venlo ook voor een deel groen. Maar de Horster geveltuin, die in het voorjaar van 2020 klaar moet zijn, zal meteen ook een wapen zijn in de strijd tegen hittestress, verstening en wateroverlast, meldt Wonen Limburg.

De geveltuin wordt hiervoor gekoppeld aan programma’s die het weer voorspellen. Bij droogte zal de groene muur extra water vasthouden. Als het regent, wordt er juist water geloosd. Een dergelijke voorziening is juist voor de Noordsingel in Horst noodzakelijk. Het risico voor wateroverlast is in deze omgeving immers erg hoog.

De buurtbewoners hebben tijdens een informatieavond positief gereageerd op het plan, meldt Wonen Limburg. De bewoners mogen onder meer meedenken over het soort planten dat tegen hun gevel komt en hoe hun verticale tuin er uit komt te zien.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal