Bank

Deskundigen: Beleggers in SNS Reaal leden bij nationalisatie meer schade dan voorheen gedacht

© ANP

Gedupeerde beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal hadden nog heel wat geld kunnen terugkrijgen als het financiële concern failliet was gegaan. De deskundigen die in opdracht van de Ondernemingskamer de waarde moesten vaststellen, komen in een nader onderzoek tot een totaalbedrag van ruim 835 miljoen euro.

ANP

Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 om te voorkomen dat het concern zou omvallen. Beleggers bleven met lege handen achter omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Voormalige aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers voelden zich gedupeerd en stapten naar de rechter.

Vorig jaar oordeelde de Ondernemingskamer al dat beleggers te karig waren bedeeld na de nationalisatie. Deskundigen kwamen toen tot de conclusie dat dit op circa 814 miljoen euro zou neerkomen, maar de rechters vonden uiteindelijk dat bepaalde uitgangspunten moeten worden aangepast.

Compensatie

Voor aandeelhouders blijft volgens het nieuwe rapport nog steeds geen geld over. Of de obligatiehouders daadwerkelijk nog een flinke compensatie krijgen, is nog niet zeker. Daarover moet de Ondernemingskamer nog beslissen.

Het ministerie van Financiën wilde niet inhoudelijk reageren. „Wij geven geen commentaar zolang de zaak onder de rechter is”, zo liet een woordvoerder van minister Wopke Hoekstra weten.

Beleggersvereniging VEB wees erop dat aandeelhouders er nog altijd niets op vooruitgaan. Een jaar geleden zei de advocaat van de minister echter dat volgens de VEB de vergoeding per aandeel niet nul zal zijn. „Dat is alleen niet meer dan een doekje voor het bloeden”, zo liet hoofd juridische zaken Geert Koster weten. „Belangrijker voor onze leden zijn de uitkomsten van de enquêteprocedure die halverwege 2020 worden verwacht. Dan blijkt wie aansprakelijk is voor het wanbeleid. Daar verwachten we een hogere opbrengst uit.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal