Snel internet

Symbolische start Genneps glasvezelnetwerk

Eric Vos van E-Fiber (links) en wethouder Janine van Hulsteijn zetten de eerste schop in de grond © Jos Gröniger

Gezamenlijk staken wethouder Janine van Hulsteijn en E-Fiber directeur Eric Vos donderdagmiddag de eerste schop in de grond. Daarmee gaven zij het symbolische startsein voor de fysieke aanleg van een honderd procent dekkend glasvelnetwerk. Gennep is straks de eerste Limburgse gemeente waar overal het snelle internet aangelegd is.

Jos Gröniger

Het duurde even voordat totdat de daadwerkelijke aanleg werd overgegaan. ,,Ik kan me voorstellen dat mensen het lang vinden duren, maar de aanleg vergt een zorgvuldige voorbereiding, waarbij we uiteraard rekening moeten houden met andere werkzaamheden in de gemeente. Nog even, en dan kunnen we gebruikmaken van het glasvezelnetwerk waarmee we klaar zijn voor de toekomst! Ik hoor van ondernemers en studenten dat ze niet kunnen wachten op het moment dat de aanleg gereed is.” E-Fiber legt in gemeente Gennep een openbaar, voor elke provider toegankelijk, glasvezelnetwerk aan. Er wordt 175 kilometer een sleuven gegraven voor het hoofdnetwerk. Voor de aansluiting naar de woningen zijn 68 kilometer tuinboardingen nodig. ,,In totaal leggen we meer dan vijfentwintig kilometer glasvezel aan”, rekende Eric Vos van E-Fiber voor. De aanleg bestaat uit een aantal fasen: schouwen, graven en installeren van de huisaansluiting. Bij inwoners die een glasvezelabonnement hebben afgesloten, wordt het abonnement na installatie van de huisaansluiting door de provider geactiveerd. De aanleg start in Gennep-Zuid en Heijen, waarna vanaf december 2019 de rest van Gennep volgt. Vanaf maart 2020 worden ook Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide aangesloten op het netwerk. Naar verwachting is dan eind 2020, begin 2021 de hele gemeente aangesloten op het nieuwe netwerk. Gennepenaren die nog niet besloten hebben over te stappen op glasvezel kunnen tijdens de werkzaamheden nog kosteloos een aansluiting krijgen. Later worden aansluitkosten in rekening gebracht. E-Fiber start straks ook in de buurgemeenten Mook en Middelaar en Bergen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal