ABP verhoogt pensioenpremie voor ambtenaren en werknemers in onderwijs

Print
ABP verhoogt pensioenpremie voor ambtenaren en werknemers in onderwijs

Afbeelding: De Limburger

Ambtenaren en werknemers in het onderwijs gaan volgend jaar iets meer pensioenpremie betalen. Dat heeft pensioenfonds ABP besloten.

ABP is met 3 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland. Voor een werknemer met een bruto maandinkomen van 3500 euro betekent de premieverhoging 1 euro netto per maand extra vanaf januari 2020. De premies worden door werkgevers en werknemers samen betaald (70 procent en respectievelijk 30 procent).

Lees ook: Oppositiepartijen vrezen kortingen op meer pensioenen

Verhoging van de pensioenuitkeringen in 2020 zit er niet in. Daarvoor is de dekkingsgraad van het fonds te laag, aldus ABP. De kans op verlaging van pensioenen volgend jaar is, door de recente handreiking van minister Wouter Koolmees, aanzienlijk afgenomen, stelt het fonds. Koolmees heeft besloten om volgend jaar de regels iets soepeler toe te passen, zodat de meeste pensioenfondsen niet hoeven te korten.

Duurder

ABP verwacht dat pensioen in 2021 duurder wordt. Dat betekent dat de premie omhoog zal gaan of dat er minder pensioen zal worden opgebouwd. Overleg hierover met sociale partners is reeds gestart.

Lees ook: Kamer accepteert soepelere pensioenregels, ook al blijven kortingen mogelijk

De afgelopen tijd klonken in de pensioensector waarschuwingen dat de pensioenpremies mogelijk flink omhoog zouden moeten door veranderde regels in combinatie met de aanhoudende lage rente. Er werd zelfs gesproken over premiestijgingen van mogelijk tientallen procenten. De betreffende regels spelen evenwel pas volgend jaar een rol. Dan moeten de fondsen hun premies vaststellen voor 2021.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) liet woensdag weten de premie voor werknemers in de zorgsector volgend jaar gelijk te houden. PFZW is met bijna 2,9 miljoen deelnemers het op een na grootste pensioenfonds van Nederland.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen