Brunssum krijgt knooppunt van verschillende vormen van vervoer

Arriva is streekvervoerder in Limburg. © Harry Heuts

Streekvervoerder Arriva praat met de gemeente Brunssum over de inrichting van een zogenoemde hub. Een hub is een vervoersknooppunt waar verschillende vormen van vervoer samen kunnen komen.

Stefan Gillissen

Tijdens een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van het Brunssumse centrum werd duidelijk dat openbaar vervoer een belangrijke pijler is in het verbeteren van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad.

Het Brunssumse centrum kampt met leegstand en leegloop. Om dat tegen te gaan zijn al meerdere plannen ontvouwen. Onder meer ontspanning in de vorm van een bioscoop en bowlingcentrum moet voor meer reuring in het centrum zorgen.

Lees ook: Ontspanning moet leven in Brunssums centrum brengen

De parkeerdruk op de straten in de Parelstad stijgt echter. De zogenoemde blauwe parkeerzone (kort parkeren) wordt daarom uitgebreid door de Ingenieur Op Den Campstraat erbij te betrekken. Ook worden alternatieven voor de auto bekeken en beter openbaar vervoer is daar onderdeel van. Daardoor moeten meer bezoekers de weg naar het Brunssumse centrum vinden.

Arriva heeft aangegeven dat een nieuwe locatie voor een hub bij het centrum wenselijk is. Daarover zijn donderdag nog gesprekken gevoerd. Wat aan de Wilhelminastraat ligt, wordt door de streekvervoerder als „niet passend voor een knooppunt als Brunssum gezien.”

Reiziger

Een woordvoerder stelt dat inrichting en locatie niet ideaal zijn. „Wij zoeken naar een centrale halte die meer aan de wensen van onze reiziger voldoet. Waar bussen even halt kunnen houden zonder overlast voor de omgeving. Een hub heeft bijvoorbeeld voorzienigen voor het stallen van fietsen.” Op andere plekken in het land kan de reiziger bij een hub ook een taxi of bus op bestelling laten komen.

Een hub aan grofweg Koutenveld/Raadhuisstraat levert volgens een woordvoerder van C’Magne, het adviesbureau dat is aangetrokken voor de ontwikkeling van het centrum, veel voordelen op. De reiziger komt onder meer in het hart van de stad.

Gezinnen

Daar gaat overigens meer gebeuren. De bouw van een appartementencomplex (Kerkstraat/Koutenveld) met tachtig tot negentig appartementen met een half-ondergrondse parkeervoorziening is ook voorzien. Dat moet voor aanwas van jonge gezinnen zorgen.

Om de inrichting van de stad te verbeteren en gebruik van openbaar vervoer te stimuleren vinden gesprekken met Arriva plaats.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal