Weer dopingschandaal in Russische atletiek

Danil Lisenko. © AP

De Russische atletiek is opnieuw in opspraak over doping. Onder meer de voorzitter van de Russische atletiekfederatie is geschorst omdat hij een dopingonderzoek naar hoogspringer Danil Lisenko heeft gedwarsboomd.

Redactie

Dat meldt de integriteitseenheid in de atletiek AIU. Nog vier officials zijn voorlopig uit hun functie ontheven, alsmede de hoogspringer zelf en zijn coach.

Valse verklaringen

De AIU spreekt van ernstige overtredingen. Voorzitter Dmitri Sjliachtin en de andere functionarissen van de bond worden ervan beschuldigd dat ze valse verklaringen hebben afgelegd en hebben geknoeid met documenten om Lisenko te beschermen.

De AIU deed onderzoek naar de hoogspringer omdat hij drie keer in de fout was gegaan met het aangeven van zijn verblijfplaats en daardoor niet beschikbaar was voor een dopingcontrole.

De individuele schorsingen komen bovenop de algehele schorsing van de Russische atletiekbond, die sinds november 2015 van kracht is. Vanwege dopingschandalen mag de bond geen atleten onder Russische vlag afvaardigen naar internationale wedstrijden en toernooien.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal