MVV door de ogen van: Roger Villevoye

© MGL/Harry Heuts

Hoe is de stand op de MVV-barometer van VIA-Limburg? Vandaag MVV Maastricht door de ogen van de Maastrichtse zanger Roger Villevoye.

Ingrid Lemmens

Een keer mocht Roger Villevoye op de grasmat in de Geusselt het Mestreechs volksleed zingen. “Dat was echt kicken”, blikt hij terug. Om er gelijk grappend aan toe te voegen: “Beppie zal wel verkouden zijn geweest.” De vijftigjarige Maastrichtenaar herinnert zich nog dat MVV tegen Zwolle speelde. “Ik had mijn drie kinderen, die toen nog een stuk jonger waren, meegenomen. Ik geloof dat MVV bij rust met 2-0 achterstond waarna de jongste tegen me zei: ‘pap, klopt het dat ik hiernaast een MC Donalds heb gezien?’ En toen ging ik overstag”, vertelt hij met een lach.

MVV hoort bij Maastricht en dus kent ook Villevoye het MVV-gevoel. Hij werd door zijn vader meegenomen naar de Geusselt. “Tot mijn 23e ben ik veel gaan kijken naar MVV. In die tijd ging ik ook met vrienden met onze eerste auto naar uitwedstrijden.” Nu dat de zanger vaak in het weekend moet optreden, is gaan kijken er nauwelijks meer bij, maar hij volgt de club wel op de voet. “Als het even kan, wil ik de tussenstanden weten. Het blijft toch de sportclub van Maastricht. Voor de tijd dat Maastricht bekend was van André Rieu en andere dingen, was MVV hetgeen waar het land Maastricht van kende. MVV is de trots van de stad.”

Als MVV verliest, is Villevoye niet chagrijnig, maar tegen zijn verlies kan hij ook niet. “Ik kan er slecht tegen als ze onterecht in de laatste minuut met 5-0 verliezen”, zegt hij met een lach. “Ik baal tegenwoordig vooral als ze van Roda verliezen, maar ik heb ook tranen van geluk gehuild toen het goed ging. Alleen naar mate je ouder word, trek je het je wat minder aan. Ik vrees dat MVV niet meer groter zal groeien, zonder geld zit dat er niet in en moet je tevreden zijn met hoe het nu gaat. Je hebt een aantal leuke seizoenen en dan weer drie mindere. In die zin is het voetbal me in algemene zin is ook tegen gaan staan, omdat ik het niet meer eerlijk vind. Als je ziet hoe ze in Spanje en Italië met geld smijten en in Nederland als er een rekening te laat wordt betaald, grijpt de KNVB gelijk in. Dat strijdt me wel tegen.”

Dat er supporters zijn die wekelijks op de tribune in de Geusselt zitten, daarvoor kan de Maastrichtse zanger alleen maar respect opbrengen. “Als ik moet optreden en ik zie mensen waarvan ik weet dat ze van MVV houden dan zing ik het clublied om ze een hart onder de riem te steken.” Of MVV de nacompetitie haalt, daarvan is hij niet zeker. “Ik ben er bang voor dat er te weinig continuïteit is, aan de andere kant mag je trots zijn dat de club de rekeningen kan betalen en het hoofd boven water houdt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal