Tijdelijk museum Heythuysen loopt ten einde

Het museum herbergt vele attributen. © www.bevrijders1944.nl

Het tijdelijk museum in Heythuysen over de bevrijding van Midden-Limburg, is op 15 december voor het laatst geopend.

Rob Stikkelbroeck

De bevrijding van Midden-Limburg wordt herdacht met een tijdelijk museum in Heythuysen. In de tien weken dat het museum geopend is, hebben meer dan 4.000 geïnteresseerden het museum bezocht. Daaronder bevonden zich 35 Schotse veteranen van de legeronderdelen, die de omgeving hebben bevrijd. Voor hen is een speciale Schotse dag georganiseerd. Ook hebben 250 scholieren van diverse basisscholen het museum bezocht en is een battletour georganiseerd, waaraan meer dan 60 historische militaire voertuigen deelnamen.

Het museum toont ruim 60 volledig aangeklede militairen, van beide zijden, uitrustingsstukken, persoonlijke bezittingen en documenten. Bijzonder is dat bij iedere getoonde militair een persoonlijk verhaal is geschreven, opgetekend uit gesprekken met oud-strijders, die daadwerkelijk in Midden-Limburg hebben gevochten. Daardoor heeft iedere militair in het museum een naam en een gezicht gekregen. Zo ook Dennis Hosgood, die als 93-jarige veteraan zichzelf in het museum ‘terugvond’.

Volgens de initiatiefnemers zijn de reacties meer dan positief. Een aantal bezoekers komt meerdere malen terug en veel gehoord is de vraag of het museum definitief kan worden gemaakt. De Schotse delegatie heeft zich voorgenomen hierover een brief te schrijven aan de Nederlandse regering.

Tot 15 december kunnen bezoekers er op zaterdag en zondag terecht, van 10.00 uur tot 16.00 uur.