Tijdelijke tentoonstelling ‘75 jaar Herdenken en Bevrijding Eiland in de Maas’

Print
Tijdelijke tentoonstelling ‘75 jaar Herdenken en Bevrijding Eiland in de Maas’

De bevrijdingsoptocht in het ‘Eiland in de Maas’ in 1945. Afbeelding: Stichting Streekmuseum

Stevensweert -

In het Trefcentrum in Stevensweert, te bereiken via het plaatselijke streekmuseum, opent op zaterdag 21 december de tijdelijke tentoonstelling ‘75 jaar Herdenken en Bevrijding Eiland in de Maas’. De officiële opening vindt plaats om 14.00 uur in de St. Stephanuskerk in Stevensweert.

In de filmzaal van het museum wordt de film van de Operatie ‘Black Cock’ van januari 1945 vertoond. Deze film van 45 minuten houdt verband met ‘De Slag om de Roer Driehoek’, die mede bepalend was voor de bevrijding van Midden Limburg en dus ook voor Ohé en Laak en Stevensweert. Er zijn voorwerpen, foto’s en documenten die verband houden met de diverse fases van WO II te zien, met als thema’s de mobilisatie en Duitse inval, bezetting, luchtoorlog, verzet, evacuatie, bevrijding, oorlogsslachtoffers, oorlogsschade en herdenken.

De tentoonstelling is te zien op 22, 25, 26 en 29 december en 1 januari, van 13.00 tot 16.00 uur. Aansluitend in afgeslankte vorm in de filmzaal van het museum.

Tijdens de opening biedt het bestuur van Amici Insulae hun gedenkboek in het kader van 75 jaar Bevrijding aan en licht dit toe. Het bestuur van het museum Stevensweert / Ohé en Laak geeft een toelichting op de tentoonstelling. Burgemeester Strous verricht de openingshandeling en aansluitend voert pastoor L. Creemers het woord over 75 jaar herdenken. De toespraken worden afgewisseld met twee muzikale intermezzo’s.