Video: Duikers verkennen schip dat 28 jaar geleden zonk met 690 passagiers aan boord

Print

Een team duikers heeft in juni het wrak van de Salem Express verkend, een ferry die in december 1991 naar de bodem van de Rode Zee zonk. Minstens 470 mensen kwamen om het leven bij de ramp, waardoor het scheepswrak als een graftombe wordt beschouwd.

“De grond ligt nog steeds bezaaid met bagage en persoonlijke spullen”, klinkt het bij de duikers die fascinerende maar spookachtige beelden maakten.

Botsing tegen koraalrif

Op 17 december 1991 sloeg het noodlot toe voor de honderden passagiers - vooral pelgrims - en bemanningsleden van de Salem Express. In de vroege uurtjes van de ochtend botste het schip tegen een koraalrif, waardoor het zwaar beschadigd raakte. De ferry maakte al snel water en zonk aan de stuurboordzijde in enkele minuten helemaal onder water.

Passagiers

Passagiers hadden amper tijd om de reddingssloepen uit te zetten. Volgens officiële rapporten overleefden 470 opvarenden de ramp niet. Aan dat cijfer wordt echter getwijfeld omdat er volgens scheepsdocumenten 690 mensen aan boord zouden zijn geweest.

Berging

Achteraf werd geprobeerd lijken te bergen, maar uiteindelijk werd het wrak afgesloten omdat dat te gevaarlijk werd. Sinds 2019 wordt er weer gedoken naar de Salem Express. Tegen de zin van de Egyptische kustbewoners, die van mening zijn dat het respectloos is tegenover de doden om hun eeuwige rust te verstoren.