Week 12 van de Limburgse bevrijding: Wanssum blijkt lastige horde voor Britten en vrijwilligers komen om door artillerievuur

In de week van 28 november tot 4 december 1944 kost het de Britten veel moeite om Wanssum te bevrijden. Opperbevelhebber Eisenhower brengt een bezoek aan de troepen in Midden-Limburg.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week:

30 november: Broekhuizen, Geijsteren. 2 december: Wanssum. 3 december: Blerick.

Fietsdynamo verlicht de geboorte van Hans Aben

HINGEN, woensdag 29 november. Op 29 november wordt in Hingen Hans Aben geboren. Het dorp ligt al drie weken aan het front. Op deze dag wordt Hingen onophoudelijk met granaten bestookt en de mensen durven niet uit de kelders te komen. In de kelder is een doek gespannen waarachter de geboorte plaatsvindt. In de kamer ernaast staat de fiets met de dynamo die het licht levert voor de bevalling.

Lees ook: Sneuvelen buiten het slagveld: stom geintje met blikje perziken wordt soldaat Knott fataal

Verbod om te schieten op de Duitsers

WEERT, donderdag 30 november. De soldaten het 81ste Welsh Field Regiment Royal Artillery krijgen op 30 november een verbod om tussen 08.00 uur en 14.30 uur te schieten op Duitse stellingen. Dat vinden de mannen maar vreemd. Later die dag komt de geallieerde opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower op bezoek. De commandanten wilden niet dat Eisenhower om zou komen door vergeldingsvuur. Hij bezoekt onder meer Weert, Kelpen en Neer.

Wanssum is moeilijk in te nemen door de Britten

© ‘Oorlog en herstel in Noord-Limburg 1940-1945’

WANSSUM, donderdag 30 november. Het is een koude, heldere nacht met veel wind wanneer om 05.00 uur een groep Brits militairen over de akkers bij Wanssum naar voren kruipt. Prikkeldraad wordt doorgeknipt, mijnen geruimd. Maar als de Britten de rand van het dorp bereiken, blijkt dat de Duitsers hen hebben opgewacht. Van twee kanten worden de Engelsen beschoten zodat ze moeten terugtrekken. Ook de tweede aanval, een dag later, mislukt. Pas op 2 december blijkt dat de Duitsers met het veer naar de overkant zijn vertrokken. 70 Britten vinden de dood bij Wanssum.

Lees hier brieven en luister naar verhalen van lezers over de bevrijding.

Vrijwilligers gedood door artilleriebeschieting

SITTARD, vrijdag 1 december. In de vroege ochtend van 1 december beschiet de Duitse artillerie Sittard. De stad is sinds 18 september bevrijd, maar ligt nog steeds in de vuurlinie. Een granaat komt neer bij het Bisschoppelijk College dat gebruikt wordt door de Nederlandse Stoottroepen. Daarin zitten vrijwilligers die zich hebben aangesloten bij de geallieerden. Drie stoottroepers worden gedood door granaatsplinters.

Luister ook naar de podcast over de bevrijding van Aken. Werd de Duitse stad door de Amerikanen bevrijd of werd het door de Akenaren zelf ervaren als een bezetting? Luister hier naar andere podcasts in de serie 75 jaar bevrijding.