RTL haalt Temptation Island van de buis

Temptation Island VIPS. © RTL

RTL stopt met het uitzenden van het genre ‘guilty pleasure reality-tv’. Dat betekent dat programma’s als Temptation Island en Love Island voorlopig niet op RTL te zien zijn. Aanleiding voor de beslissing is het grensoverschrijdende gedrag dat onlangs in De Villa te zien was.

Suzanne Borgdorff

,,Al onze guilty pleasure-programma’s worden opgeschort, zodat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre”, zegt RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst tegen RTL Nieuws.

Lees ook: De Villa per direct van de buis wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag

Nieuwe reeksen van Temptation Island, Free Love Paradise en De Villa zullen ook niet te zien zijn op Videoland. RTL heeft twee medewerkers die betrokken waren bij het incident in De Villa op non-actief gesteld.

Onvergeeflijk

Van der Vorst zegt zich na een intern onderzoek ‘kapot te zijn geschrokken’ van wat zich tijdens de opnames van De Villa heeft afgespeeld. ,,Vooral de makers van het programma zijn zwaar over hun ethische grenzen gegaan. Ze hebben kandidaten aangezet tot gedrag waarbij zij ook over hun grenzen heen gingen. Dat is onvergeeflijk’’, aldus Van der Vorst.

,,Er is alcohol in het spel geweest en er zijn dingen gebeurd die niet thuishoren in zo’n programma. Ik ben hier naartoe gehaald om te bouwen aan een nieuw RTL. Daar horen dit soort praktijken niet in thuis.’’ Met klem: ,,Iedereen moet zich kapot schamen voor wat hier is gebeurd.’’

Er wordt nu een nieuw extern onderzoek ingesteld dat het productieproces van Blue Circle onder de loep zal nemen. Van der Vorst: ,,Ook door de mensen die de beelden bekijken voordat het de buis op gaat, zijn grote fouten gemaakt. Het ontbreekt aan het juiste ethische kompas.’’

In bed

In De Villa voorspelt een computerprogramma vooraf welke van de deelnemende vrijgezellen het best bij elkaar passen. De singles mogen vervolgens een week lang met elkaar vakantie vieren in een luxe villa. Het gaat er wild aan toe: zo wordt er volop alcohol geschonken en slapen de deelnemers al op dag één met elkaar in bed.

De afgelopen weken waren er twee scènes te zien waarin deelnemers ongevraagd betast werden. Zo werd deelneemster Julia meerdere malen in bed aangeraakt door haar mogelijke ‘match’ Steve. Julia gaf aan dat niet te pikken, maar daar had Steve geen boodschap aan. Het fragment ging viraal op sociale media en zorgde voor enorme ophef.

De Villa werd direct van de buis gehaald. ,,Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel en mag nooit worden gepromoot, niet voor en niet achter de schermen’’, verklaarde RTL. ,,Dat er tot twee keer toe scènes worden uitgezonden die iets anders suggereren, kunnen we niet tolereren en we bieden hiervoor onze excuses aan.’’

Een programma als Temptation Island bezorgde RTL prima kijkcijfers. De eerste tv-uitzending van het seizoen in februari trok 586.000 kijkers, door uitgesteld kijken liep het op naar 820.800. In de show gaan vier stellen de ultieme relatietest aan op een tropisch eiland. Vorig jaar bleek dat vooral hoogopgeleiden naar het programma kijken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal