Tisjeboy Jay vindt schrappen reality-tv RTL schijnheilig: ‘Ze dwingen je tot niks’

© Ermindo Armino

Jay Francis (25) – alias Tisjeboy Jay - uit Born vindt de reactie van RTL zenderbaas Peter van der Vorst een beetje schijnheilig. ,,Dit doet hij puur omdat ze nu als RTL nat zijn gegaan. Ik kan me niet voorstellen dat hij niet geweten heeft hoe het er bij het maken van zo’n programma’s aan toe gaat.”

Ronald Colée

Lees ook: RTL haalt Temptation Island van de buis

Zelf nam Francis in 2018 deel aan Temptation Island vips. ,,Deze programma’s hebben maar een doel: spraakmakende tv maken. En dat proberen ze op allerlei manieren. Door kandidaten grenzen te laten opzoeken, te pushen, ze aan te zetten tot handelen, vragen zo te stellen dat je een onhandig antwoord eruit floept en door de beelden zo te monteren dat ze net iets heftiger of directer overkomen.”

Ook tijdens zijn deelname aan Temptation vips gebeurden er dingen die zijn wenkbrauwen deden fronsen. ,,Dan is het aan jou als kandidaat hoe sterk je in je schoenen staat en met die druk omgaat. Want ze dwingen je tot niks.”

Lees ook: ‘Makers De Villa gingen zwaar over de schreef’

Onschuldig voorbeeld

Op details wil hij niet ingaan. ,,Ik noem een onschuldig voorbeeld. In de eerste aflevering werd mij bijvoorbeeld voor de camera gevraagd waarom ik aan het programma meedeed. Toen antwoordde ik: omdat jullie me gevraagd hebben. Waarop de redactie zei: kun je dat niet anders zeggen? Nee, natuurlijk niet, want dan denken ze dadelijk ook nog dat ik me zelf opgegeven heb. Als je dat maar duidelijk zegt, laten ze je verder ook met rust.”

Bekijk hieronder de laatste aflevering van De straat op met Jay:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal