Justitie eist 10 jaar celstraf en tbs tegen Joël S. voor doodsteken studente (21)

De arrestatie van Joël op station Eindhoven. Foto-inzet: Sarah Papenheim. : Erik van der Heijden

Het Openbaar Ministerie wil dat verdachte Joël S. (24) wordt veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens doodslag op de Amerikaanse studente Sarah Papenheim.

Redactie

Hij stak zijn 21-jarige huisgenote op 12 december vorig jaar met 27 messteken dood in hun studentenhuis in Rotterdam. S. heeft dat bekend maar hij zei niet te weten waarom hij dit heeft gedaan. Ook weet hij niks meer van de steekpartij, zei S. woensdag voor de rechtbank in Rotterdam.

De aanklaagster zei dat ze „volle opzet” van S. bewezen vindt, omdat hij bewust de confrontatie had gezocht met Papenheim. Hij was om meerdere redenen boos op haar toen hij naar haar kamer ging, zo heeft hij zelf verklaard. Volgens de officier van justitie had S. op dat moment al een mes in zijn hand.

27 messteken

De verdachte sprak echter tegen dat hij toen al een mes had. Maar de aanklaagster zei niet te twijfelen aan de gedetailleerde verklaringen die S. hierover eerder bij de politie heeft afgelegd. Ook omdat hij Papenheim toetakelde met 27 steken en zeker 10 snijwonden in hoofd en bovenlichaam, waar vitale organen zitten, blijkt dat hij haar dood wilde, aldus de officier van justitie.

S. lijdt aan complexe mentale stoornissen, waardoor hij hallucinaties heeft, en daarom volgt het OM de conclusie van deskundigen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Maar ondanks zijn geestesstoornissen was hij niet verstoken van ieder inzicht, zei aanklaagster. Zo heeft hij daarna gedoucht en is rustig naar de metro en trein gelopen. Van daaruit belde hij zijn moeder, die de politie waarschuwde. Die trof Papenheim hevig bloedend aan, maar reanimatie hielp niet meer.

Omdat de aanklaagster echter niet bewezen vindt dat S. een vooraf bedacht plan had, vroeg ze om vrijspraak van de aanklacht van moord.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal