Den Haag

Banken willen snel toestemming voor samen aanpakken van witwassen

© Getty Images

Nederlandse banken kunnen mogelijk al volgend jaar de krachten bundelen bij de aanpak van witwaspraktijken.

ANP

Een wetsvoorstel dat het uitwisselen van meer gegevens tussen banken mogelijk maakt, ligt momenteel ter consultatie. Verder hopen de banken op een snel akkoord van toezichthouders als de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat meldde Chris Buijink, voorzitter van bankenvereniging NVB, tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

Strijdplan

In september kondigden de vijf grootste banken van Nederland, ING, ABN Amro, Rabobank, Volksbank en Triodos, al aan samen witwaspraktijken tegen te willen gaan. Daar kunnen op termijn andere banken bij aansluiten. De samenwerking volgt op een strijdplan tegen financiële criminaliteit dat de regering afgelopen zomer presenteerde. Daarin kondigde het kabinet onder andere aan wetswijzigingen te onderzoeken die het banken gemakkelijker moeten maken gegevens met elkaar te delen.

Momenteel lopen de banken aan tegen het verbod op het uitwisselen van klantgegevens. Op het moment dat deze wel kunnen worden gedeeld, zouden banken een betere bijdrage aan de opsporing van witwaspraktijken kunnen leveren. Buijink legt uit dat door samenwerking betalingspatronen zichtbaar kunnen worden.

Inzage

Banken zouden ook graag inzage willen in de basisadministratie van gemeenten om klanten beter te kunnen toetsen. Het gaat dan om zaken als adresgegevens en BSN-nummers. Ook zouden banken namen en rugnummers van verdachte klanten onderling willen delen, ook om dubbel werk bij de screening te voorkomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal