Geradicaliseerde Nederlander krijgt levenslang voor steekpartij in Manchester

De politie overmeestert de man die op 31 december met een mes meerdere mensen verwondde. © AP

Een geradicaliseerde man die met een mes meerdere mensen verwondde op een station in het Engelse Manchester, is donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf met een minimum van 11 jaar. De 26-jarige dader, volgens Britse media een Nederlander van Somalische afkomst, heeft bekend.

Redactie

Mahdi Mohamud viel op 31 december een man en een vrouw aan die naar een tramperron liepen. Zij raakten ernstig gewond. Hij schreeuwde tijdens de aanval onder meer ‘leve het kalifaat’ en ‘Allahu akbar’.

Mohamud keerde zich vervolgens tegen toegesnelde politiemensen. Die probeerden tevergeefs hun belager uit te schakelen met peperspray en een stroomstootwapen. De twintiger wist een agent in de schouder te steken en werd vervolgens tegen de grond gewerkt.

Geradicaliseerd

Mohamud, die sinds zijn negende in Groot-Brittannië woont, zou online zijn geradicaliseerd. Hij beschikte onder meer over een document met de titel ‘de zeven dodelijkste manieren om aan te vallen met een mes’. De autoriteiten zeggen dat hij eind 2017 begon met het plannen van een aanslag, nadat hij familie had bezocht in Somalië. Hij hoort later wat voor straf hij krijgt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal