John B. vecht 24 jaar celstraf voor moordopdracht aan bij gerechtshof

Print
John B. vecht 24 jaar celstraf voor moordopdracht aan bij gerechtshof

Afbeelding: Lé Giesen

Helden -

De rechtszaak rond de moord in 2012 op Tanja Gurskaja in Venlo krijgt een vervolg voor het gerechtshof in Den Bosch. John B. (58) uit Helden, die is veroordeeld tot 24 jaar celstraf voor zijn rol bij de liquidatie van de vrouw, blijft bij zijn onschuld. Hij heeft beroep aangetekend tegen het vonnis.

Volgens de rechters heeft B. opdracht gegeven Gurskaja’s man Wilmo Rebel te liquideren. Per vergissing schoot de schutter de vrouw dood.

Ook Janus V. (40) uit Letland die volgens de rechters in Maastricht de fatale schoten op Gurskaja heeft afgevuurd, stapt naar het hof. Hij vecht zijn veroordeling tot 22 jaar cel aan.

Lees ook: Finale van moordzaak Gurskaja: wie is de fantast?

Huurmoordenaar

Janus beweert dat hij bij de uitvoering van de moord was, maar hij zou niet de schutter zijn geweest. Hij schuift de schuld daarvan in de schoenen van Dennis W. (39) uit Tegelen. Die biechtte in 2017 als kroongetuige op dat hij voor John B. een huurmoordenaar had gezocht. Het beoogd doelwit was Wilmo Rebel. De Venlonaar en B. hadden ruzie over drugsgeld. Vanwege zijn bekennende verklaring heeft de rechtbank B. tot ‘slechts’ veertien jaar veroordeeld. Hij accepteert die straf.

Lees ook: Tegelse kroongetuige had moord op Gurskaja eerder willen opbiechten

Het Openbaar Ministerie had tegen John B. 28 jaar celstraf geëist, tegen Janus V. 22 jaar en tegen Dennis W. veertien jaar. Het OM gaat in alle drie de zaken in appel. Een woordvoerder laat weten dat niet zeker is of het hoger beroep in alle zaken zal worden gehandhaafd. “Het zal sowieso beperkt van karakter zijn nu de straffen grotendeels overeenkomen met de eisen. De reden waarom in de zaak van de kroongetuige W. hoger beroep is ingesteld, is strategisch.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen