Ajax zet grote stap naar achtste finale Champions League

Ziyech viert zijn snelle doelpunt met Promes.© Pim Ras Fotografie

© Pim Ras Fotografie

Promes scoort de 0-2. © Pim Ras Fotografie

thumbnail: Ziyech viert zijn snelle doelpunt met Promes.
thumbnail:
thumbnail: Promes scoort de 0-2.

Ajax heeft een grote stap gezet naar overwintering in de Champions League. De Amsterdammers rekenden met Lille OSC af (0-2) en hebben in het laatste groepsduel met Valencia aan een punt genoeg.

Freek Jansen

Sergino Dest, Donny van de Beek, Zakaria Labyad, Dusan Tadic en Hakim Ziyech. Na negentig tellen gaat de bal snel van voet naar voet, eindigend in een perfecte afronding van de Marokkaanse nummer 10 van Ajax. Opnieuw schiet Ajax uit de startblokken, wederom op imponerende wijze en met een snelle voorsprong.

Van een herhaling van het eindeloze spektakel op Stamford Bridge is echter geen sprake. Daarvoor is tegenstander Lille te beperkt en het basiselftal van Ajax te ontmanteld. Al dagenlang ging het over het centrale verdedigingsduo bij Ajax. Welk koppel moest de geschorste routiniers Joël Veltman en Daley Blind vervangen? En hoe groot zou het gemis van het vertrouwde duo zijn?

SchuursTen Hag koos op een gure novemberavond in Noord-Frankrijk voor Perr Schuurs en Lisandro Martinez. De keuze voor een rechtsbenige en linksbenige centrale verdediger gaf de doorslag, net als het argument dat het duo in het begin van het seizoen al enkele duels samen centraal achterin had gespeeld.

De trainer had voor de daardoor ontstane vacante positie op het middenveld de keuze uit Razvan Marin en Edson Alvarez. Toch kreeg niet één van hen, maar rechtervleugelverdediger Noussair Mazraoui de voorkeur op het middenveld. Ten opzichte van de ideale basiself van Ten Hag, de ploeg die in het vorige Champions League-duel met Chelsea in actie kwam, stond Ajax zodoende op vijf posities met andere spelers aan de start.

WisselendDe keuzes van Ten Hag pakten wisselend uit. Perr Schuurs speelde een prima wedstrijd met allrounder Lisandro Martinez aan zijn zijde. Dat gold zeker niet voor Noussair Mazraoui. Als controlerende middenvelder was hij te ondermaats aan de bal. Door een snelle onnodige gele kaart na een half uur moest hij bij balverlies met controle de fysieke duels aangaan. Dat lukte hem niet, waarna hij ontsnapte aan een tweede gele kaart en in de rust werd gewisseld voor Alvarez.

Beluister hier de nieuwste voetbalpodcast van De Limburger:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal