Marco van Basten noemt nazi-opmerking ‘een beetje dom’

Marco van Basten. © EPA

Marco van Basten betreurt nog steeds dat hij zaterdag in het voetbalprogramma De Eretribune van FOX Sports een nazi-opmerking maakte.

Redactie

,,Mijn vrouw zei het denk ik ook wel typerend: hij was een beetje dom”, zei Van Basten in De Wereld Draait Door. ,,Ik wil het er eigenlijk niet meer over hebben, maar het valt niet goed te praten.”

Lees ook: Affaire Van Basten: ‘Je hoofd ligt in deze tijd sneller op het hakblok’

De voormalige voetballer zat zaterdag in de studio om wedstrijden te analyseren en zei na een interview met Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles, plotseling ‘Sieg Heil’. ,,Het ging over winnen en dat is heilig”, legde Van Basten zijn woordkeuze uit. Hij noemde de Hitlergroet niet bewust. ,,Het floepte eruit. Als je er nou een seconde langer over na kon denken, maar ik besefte het eigenlijk niet eens. Dat duurde 10 minuten en toen hoorden we allerlei sirenes.”

Lees ook: ‘San Marco, de mens, is veel van zijn glans kwijt’

Van Basten bood al gelijk na de uitzending zijn excuses aan voor de opmerking. FOX Sports riep hem maandag op het matje en houdt hem deze week van de zender. De gage die de oud-voetballer normaal krijgt, wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Van Basten was bij DWDD aangeschoven om over zijn biografie te praten. Het boek wordt maandag gelanceerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal