Rechtspraak wil sneller werken, maar moet eerst 100.000 achterstallige zaken wegwerken

Foto ter illustratie. © ANP

De Rechtspraak gaat maatregelen nemen om de duur van rechtszaken te verkorten. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak woensdag. De tijd die zit tussen het aanmelden van een zaak en een uitspraak van de rechter moet fors omlaag.

Redactie

“Mensen zitten soms te lang in onzekerheid. We vinden het vreselijk dat bijvoorbeeld in zaken rondom ouderlijk gezag of problematische echtscheidingen de rechtspraak té lang over zaken doet”, stelt Julia Mendlik, president van de rechtbank Midden-Nederland. “Mensen hebben een uitspraak van een rechter nodig om verder te kunnen met hun leven.”

Om de rechtszaken te kunnen verkorten, moeten eerst achterstanden zijn weggewerkt. Volgens de Raad voor de Rechtspraak gaat het om ongeveer 100.000 achterstallige zaken. Een van de oorzaken van de achterstanden is het tekort aan rechters. Daarom moet meer werk worden gemaakt van het werven van rechters.

Verder wil de Rechtspraak personeel flexibeler gaan inzetten omdat het aantal en het soort rechtszaken moeilijk te voorspellen is. Zo zouden medewerkers van een gerecht met nijpende achterstanden via een flexpool snel hulp kunnen krijgen van collega’s van gerechten waar minder werk ligt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal