Royal-bioscoop Heerlen is nieuw decor van Barbaradag

Print
Royal-bioscoop Heerlen is nieuw decor van Barbaradag

De Barbaraviering in 2017. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Ransdaal -

De viering van de naamdag van de heilige Barbara - de patroonheilige van de mijnwerkers - op woensdag 4 december vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie. Het Nederlands Mijnmuseum presenteert dan een programma in de onlangs heropende Royal-bioscoop.

Het avondprogramma begint om 19.30 uur en zal onder andere bestaan uit de vertoning van de Belgische documentaire Koolstof en de korte film Barbara. Kaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar aan de avondkassa. Iedereen die Barbara heet heeft gratis toegang.

In Koolstof wordt de onderschatte rol van de mijnwerkersvrouw belicht. De documentaire vertelt het verhaal van de Genkse Maria Zangari, wier Italiaanse vader werkte in de Belgische mijnen en als gevolg hiervan overleed aan silicose.

Onzekerheden

Van Heerlense bodem komt de korte film Barbara, in 2017 geregisseerd door Mark Handels. Barbara drukt het gevoel uit van de Mijnstreek in 1959, tijdens de hoogtijdagen van de mijnindustrie in Limburg. Een pasgetrouwd stel ervaart de spanningen en de onzekerheden die gepaard gaan met het ondergrondse werk, met de heilige Barbara als anker.

Op zaterdag 7 december om 10 uur vindt de jaarlijkse Barbaraviering en -herdenking plaats in de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers bij Relim aan de Casinolaan 6 in Landgraaf. Het Barbara Comité verzorgt een programma met een Barbaramis in de recreatiezaal van Relim.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen