Voettocht evacuatie 1945 op herhaling in Velden

De Volksschule in Straelen vormde het eindpunt van de barre voettocht van de Veldense bevolking in januari 1945. © Samenwerking Velden-Straelen 75 Bevrijding 2020

Met een wandeltocht van ruim 8 kilometer van Velden naar Straelen, gaat de evacuatie van 1945 op zondag 19 januari op herhaling. Belangstellenden mogen meelopen. De terugreis naar Velden gaat per touringcar. Voorwaarde voor deelname is voldoende conditie en het dragen van warme winterkleding uit die tijd om de wandeling zo authentiek mogelijk na te bootsen.

Redactie

In een lange colonne, een sliert van ongeveer twee kilometer, trok de Veldense bevolking vanuit het buurtschap Schandelo in de vroege ochtend van 14 januari 1945, de grens met Duitsland over. Ouderen, zieken en mensen die slecht ter been waren, konden plaatsnemen in legervoertuigen. Ze werden geëscorteerd door Duitse militairen en vrijwilligers van het Rode Kruis. Het was bitterkoud tijdens die tocht naar Straelen. Er lag een laagje sneeuw van enkele centimeters. Waar deze expeditie zou eindigen, wist niemand. In allerijl hadden de inwoners voor hun gedwongen vlucht proviand voor onderweg bij elkaar geraapt. Gedroogde hammen, worsten en stapels dik belegde boterhammen droegen ze bij zich. Maximaal 25 kilo aan bagage per persoon mocht er meegenomen worden. Kinderwagens, fietsen, bolder- en handkarren, houten kruiwagens en van ladders gemaakte sleden waren de transportmiddelen die meegetorst en voortgeduwd werden. Saillant detail: Joep Fleuren zag op 13 januari het levenslicht in Velden-Dorp en ging een dag later als pasgeborene mee in de voettocht. Koffers waren van zolder gehaald en gevuld met kleding en de kostbaarste vervoerbare spulletjes. Kleren die niet in de koffers pasten had men in lagen over elkaar aangetrokken. Dat hielp ook nog eens tegen de snijdende strenge vorst. Toch kwamen de meesten, volwassenen en kinderen, tot op het bot verkleumd aan in Straelen. Kinderen huilden, de zwakkeren werden nog zieker dan ze al waren. De bezetter kende geen pardon. In Straelen kwam de groep aan bij de Volksschule waarna de barre reis verder ging per trein in veewagons. Uiteindelijk kwamen de ‘gegijzelden’ vervuild en verzwakt aan in de stad Groningen. Van daaruit werden ze verdeeld over diverse opvanggezinnen in de omgeving. Straelen was net als Velden veranderd in een sinister spookstadje. De inwoners waren geëvacueerd naar het oosten en zuidoosten van Duitsland, naar onder andere Göttingen en Magdeburg. Ondertussen had de Grüne Polizei de verlaten boerderijen en huizen geplunderd en het vee meegenomen. Ook de Engelse soldaten lieten zich naderhand hierin niet onbetuigd.

Wandeltocht als eerbetoon

Wat anno 2019 overblijft zijn de herinneringen aan deze zwarte pagina’s uit de Veldense geschiedenis. Een stuk historie die onder het mom ‘nooit meer oorlog’ voor altijd moet beklijven. In januari 2020 is het exact 75 jaar geleden dat deze maandenlange evacuatie plaatsvond. Vandaar dat als een eerbetoon aan iedereen die deze erbarmelijke en netelige gebeurtenissen heeft meegemaakt, op zondag 19 januari een voettocht vanaf de Andreaskerk via Schandelo en Kastanienburg naar Straelen plaatsvindt. De deelnemers hullen zich voor die gelegenheid in kleding van vroeger, compleet met de vervoermiddelen van toen. In Straelen wordt de groep ontvangen door een speciaal in het leven geroepen welkomstcomité. Daar zal ook worden getoast op de verbroedering tussen Straelen en Velden. Bij start- en eindpunt en onderweg worden onder andere verhalen over deze volksverhuizing verteld en thematische liederen gezongen.

Geen sneakers en mobiele telefoons

Een werkgroep onder auspiciën van Stichting Veldense Volkscultuur is drukdoende met de voorbereidingen. Het dragen van sneakers, hippe sportschoenen en mobiele telefoons tijdens de wandeling is niet toegestaan. De organisatie zal daar streng op controleren. Meewandelen op zondag 19 januari kost € 10,- per persoon. Hierbij is inbegrepen koffie, een soepje onderweg en een broodje met enkele consumpties op het eindpunt. Deelnemers jonger dan 12 jaar lopen gratis mee. De inschrijving is pas definitief als de betaling is ontvangen. Voor opgave en vragen over deze voettocht, mail naar evacuatievelden1945@outlook.com of bel 06-10313970.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal