‘Slimme’ camera tegen racisme in voetbalstadions

Print
‘Slimme’ camera tegen racisme in voetbalstadions

Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt door clubgenoten van Excelsior gesteund tijdens de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior. De speler werd het mikpunt van racisme. Afbeelding: BSR Agency

Met slimmere camera’s die voetbalvandalen kunnen volgen en herkennen hopen kabinet en KNVB racisme in voetbalstadions beter te kunnen aanpakken.

Dat hebben de voetbalbond en premier Mark Rutte zojuist bekend gemaakt na een gesprek in Zeist, bij het bondskantoor van de KNVB. Daar waren de partijen in gesprek over de recente incidenten bij FC Den Bosch tegen Excelsior.

Lees ook: ‘FC Den Bosch lijkt op vergaarbak van alles wat mensen verfoeien’

Allen spraken hun afschuw nog eens uit dat Den Bosch-fans zwarte piet-liedjes zongen en oerwoudgeluiden maakten tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. De speler liep verdrietig van het veld.

Ook is afgesproken om een app te gaan gebruiken waarmee incidenten direct kunnen worden gemeld.

Langere stadionverboden

De KNVB gaat in reactie op het incident ook de maximale duur van stadionverboden verhogen van 5 naar 10 jaar. De ‘slimmere’ camera’s die personen kunnen volgen en herkennen moeten vooral beter bewijsmateriaal opleveren in rechtszaken. Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek naar de wedstrijd in Den Bosch, maar gaf toen ook toe dat het vaak moeilijk is om zaken rond te krijgen.

Naast premier Rutte waren ook de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Bruno Bruins (Sport) afgereisd naar Zeist. Bruins sprak van een ‘bar incident’. ,,Voor racisme is in ons land geen plek. Ook in de voetbalstadions niet. Ik wil de tranen van Ahmad niet meer zien, dat mag niet meer gebeuren.”

Bruins zei dat eind januari nog meer ideeën moeten zijn geïnventariseerd.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot #18. Video: De Limburger