Tiental AZ plaatst zich na sterke slotfase voor volgende ronde Europa League

Print

Redder in nood: Ferdy Druijf. Afbeelding: BSR Agency

Een ongekend slotoffensief heeft ervoor gezorgd dat AZ zich heeft gekwalificeerd voor de volgende ronde in de Europa League door een gelijkspel tegen Partizan (2-2). Ferdy Druijf was met twee treffer de grote man bij AZ.

Dat zag er lange tijd niet naar uit toen AZ in Den Haag binnen een halfuur al met 2-0 achterstond, geen enkele kans creëerde en in de slotfase nog Myron Boadu verloor door een domme rode kaart. Twee treffers van invaller Ferdy Druijf, die in de voorronde van de Europa League ook al een cruciale rol speelde, zorgde voor een ommekeer en ongekende vreugde in het Cars Jeans Stadion dat lange tijd vooral het domein van dansende en zingende Serviërs leek.

Complimenten
Het zat AZ de laatste weken mee in alles en met het fraaie aanvalsspel en een niet te passeren defensie verzamelde het complimenten van het hele land. Maar donderdag in het Cars Jeans Stadion was er van het vernuft en de glans weinig meer over op een avond dat bijna alles misging en de grote goed nieuwsshow bijna ten einde kwam. Terwijl de ploeg nog wel de uitslag van de andere wedstrijd in de poule met enige vreugde geconstateerd van tevoren. Manchester United verloor van Astana waardoor de groepswinst voor de Alkmaarders ineens een heel plausibel scenario leek.

Maar de schier onpasseerbaar geachte defensie van de ploeg die in Europa dit seizoen nog niet had verloren, slikte al twee tegentreffers in de eerste helft door onachtzaamheid. Zo was er de normaal soevereine doelman Marco Bizot die met een verkeerde pass zijn ploeggenoot Teun Koopmeiners in verlegenheid bracht. Seydouba Soumah profiteerde waardoor AZ al binnen een halfuur met 2-0 achter stond. De openingstreffer van de Japanner Takuma Asano was al het gevolg geweest van een pijlsnel uitgevoerde tegenaanval van Partizan

Servische muur
AZ kon in Den Haag weinig gevaar stichten tegenover de Servische muur die Partizan had opgetrokken voor het doel van de voormalige Vitesse-keeper Vladimir Stojkovic. Ook de nieuwbakken internationals Myron Boadu en Calvin Stengs deelden in de malaise. Van het geprezen aanvalsduo werd weinig vernomen in Den Haag.

De snel gemaakte doelpunten waren ideaal voor counterploeg Partizan dat rustig achterover leunend kon wachten wat er ging gebeuren, aangevuurd door een in grote getalen aanwezige achterban die zich flink lieten horen in Den Haag.

De aanvallers Umar Sadiq (ex-NAC) en Soumah bezorgden de Alkmaarse defensie handenvol werk. Ze konden in de tweede helft nog maar tegengehouden worden door een flinterdunne verdedigingsmuur omdat trainer Slot het laatste halfuur vol op de aanval speelde met spelers als Ferdy Druijf en Yukinari Sugawara die het centrale verdedigingsduo vervingen.

Rode kaart
Wat het drama aanvankelijk helemaal compleet maakte: een ogenschijnlijk zware knieblessure voor verdediger Pantelis Hatzidiakos en domme rode kaart voor Myron Boadu. Juist Hatzidiakos was één van de spelers die dit seizoen zo’n fraaie ontwikkeling doormaakt. Als vervanger van Ron Vlaar schopte hij het tot Grieks international. Als Hatzidiakos inderdaad lange tijd uitgeschakeld is, betekent dat slecht nieuws voor AZ dat dus ook al Vlaar enige tijd moet missen door een blessure. En of dat al niet erg genoeg was, kreeg Boadu in de slotfase zijn tweede, oliedomme gele kaart vanwege een duikeling in de zestienmeter. Voor hem geen wedstrijd tegen een favoriete club van hem, Manchester United.

Maar toen was er dus dat slotoffensief dat ervoor zorgde dat AZ over twee weken een spek en bonenwedstrijd speelt tegen Manchester United op Old Trafford. Én volgend kalenderjaar ook nog actief is in Europa. Een volgende doelstelling waar de club een kruisje achter kan zetten. 

Bekijk hier de nieuwste aflevering van 'Komt dat Schot', het online voetbalprogramma van De Limburger: