De bereidheid om je te ontwikkelen als gemene deler bij LIOF

Print
De bereidheid om je te ontwikkelen als gemene deler bij LIOF

Afbeelding: LIOF

Vind je het belangrijk om impact te maken, om een actieve bijdrage te leveren aan innovatie en groei in Limburg en vooral om jezelf voortdurend te ontwikkelen? Dan zou LIOF zomaar je ideale werkgever kunnen zijn! Directeur Tys van Elk en HR-manager Anabel Rodrigo Rama van LIOF over de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij als werkgever.

De vijftig medewerkers van LIOF verhuisden twee jaar geleden van een statig pand in de Maastrichtse binnenstad naar een eigentijds kantoorgebouw aan het Wim Duisenbergplantsoen, vlakbij de Kennedybrug. Zeker de eerste verdieping van dit onderkomen ademt de sfeer van het huidige LIOF: transparant, benaderbaar en uitnodigend. Deze etage staat vooral in het teken van dialoog. Een keukeneiland fungeert als centrale ontmoetingsplek en een indrukwekkende trap doet dienst als auditorium, waar eens per maand een infosessie plaatsvindt.

„Die infosessies sluiten mooi aan bij hetgeen waar LIOF voor staat”, zegt directeur Tys van Elk. „LIOF stond vroeger bekend als de industriebank, maar dat dekt de lading van wat LIOF doet helemaal niet. Financieringen van innovatieve en groeiende mkb’ers vormen slechts een deel van onze activiteiten. We ondersteunen bedrijven voornamelijk met advies en netwerk om hun innovaties naar de markt te brengen en faciliteren groei door bedrijven te helpen met hun internationale en Euregionale ambities. Daarnaast werken we aan de vestiging en behoud van (buitenlandse) bedrijven in Limburg. Hierbij staat altijd de vraag centraal hoe LIOF kan aansluiten op de buitenwereld.”

Kritisch
HR-manager Anabel Rodrigo Rama: „Hoewel in die buitenwereld in het algemeen sprake is van een tekort aan geschikte mensen, krijgen wij nog steeds goede medewerkers binnen. Al zijn we kritisch; we letten erop dat onze medewerkers net als LIOF maatschappelijk bewust zijn, dat ze iets willen betekenen voor Limburg, maar ook dat ze gericht zijn op ontwikkeling. De ambitie om verantwoordelijkheid te nemen en daadwerkelijk impact te willen hebben, moet voor mij voelbaar zijn in een sollicitatiegesprek.”

Tys: „Veel millennials eisen dat hun werk impact heeft. Daar staat LIOF ook voor. Vroeger moest je bij LIOF echt wel veertig plus zijn om als een goede business developer of investeringsmanager te worden gezien. Nu letten we vooral op een goede mix van medewerkers.”

Hoe kijkt LIOF tegen werkgeverschap aan?
Anabel: „Een werkgever en een werknemer zijn doorgaans maar een aantal jaren bij elkaar. Life time employment, daar geloven wij tegenwoordig minder in. Hier komt ook de noodzaak voor een medewerker om duurzaam inzetbaar te blijven om de hoek kijken. De kans is groot dat er een moment komt dat de medewerker uitontwikkeld is in zijn functie, maar ook binnen de organisatie. En dat is ook goed. Als je de uitstroom goed begeleidt, levert dat ambassadeurs op.”

Voortrekkersrol
Op het gebied van diversiteit heeft LIOF de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. Gelet op de gender- en leeftijdsverhoudingen is LIOF intussen best divers te noemen. Tys: „Niet als je kijkt naar etnische achtergrond of mensen met een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Terwijl ik vind dat we vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid een voortrekkersrol hebben op dit gebied. Een extra reden om nog creatiever op dit gebied te worden.”

Onder meer door stageplaatsen beschikbaar te stellen heeft LIOF de laatste tijd veel jong talent binnengehaald. Anabel: „We zijn niet enkel uit op jonge medewerkers. Voor sommige functies en in bepaalde teams zijn senioriteit en ervaring belangrijk. Juist een mix van ervaring, dynamiek en onbevangenheid kan leiden tot teamchemie en tot sterktes die de individuele teamleden vooraf niet voorzien hadden. Maar ook voor de veertigers en vijftigers die we aannemen, geldt dat zij bereid moeten zijn om zich te blijven ontwikkelen. Dát is de gemene deler van alle LIOF’ers.”

Hoe gaat LIOF om met talent?
Anabel: „We stellen medewerkers in staat om zich te ontwikkelen op het terrein waarop zij dat willen en die ook in het belang van LIOF is. Bij de implementatie van diverse softwaresystemen vorig jaar zijn collega’s die hier affiniteit mee hadden en zich hier graag in wilden verdiepen, de interne projectleiders geweest. En dat stond los van hun functie. We laten talenten excelleren waar ze goed in zijn.”

Tys: „Talentontwikkeling is wel gebaseerd op eigen verantwoordelijkheid van de medewerker.”

Anabel: „Inderdaad, maar LIOF stimuleert medewerkers nadrukkelijk om na te denken over hun persoonlijke ontwikkeling. We moeten met zijn allen langer gaan werken. Als je dan niet werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, roest je uiteindelijk vast.”

Tys: „Dat is een drama, want als je vastroest en verzuurt heeft dat ook invloed op de rest van de organisatie.”

Voorlopig hoeft LIOF daar niet beducht voor te zijn; op het gebied van werknemerstevredenheid scoorde de organisatie eerder dit jaar een 8,2!

Anabel: „En dat terwijl LIOF niet de allerbeste arbeidsvoorwaarden heeft in vergelijking met de bankensector of corporate bedrijven in de buurt. Daar staat tegenover dat we heel gave banen met veel zelfstandigheid en vrijheid hebben, dat je hier snel je netwerk vergroot en bij verschillende bedrijven in de keuken kunt kijken. Dát bieden wij als toegevoegde waarde. Daar kun je geen boodschappen van doen, maar in deze maatschappij waar zingeving gekoppeld aan impact steeds belangrijker wordt, denken wij dat wij medewerkers op dat gebied erg veel te bieden hebben.”

Heb je interesse? Stuur ons een open sollicitatie en kijk op https://liof.nl/over-liof/werken-bij-liof