Lezing over Mèrthal-architect Frits Peutz

Print
Lezing over Mèrthal-architect Frits Peutz

De Mèrthal, een ontwerp van Frits Peutz. Afbeelding: LGOG Kring Ter Horst

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

LGOG Kring Ter Horst houdt een lezing over een in Horst architect: Frits Peutz, ontwerper van de Mèrthal. De lezing wordt verzorgd door Ton van Mastrigt, stedenbouwkundige en voormalig stadsbouwmeester van Heerlen op woensdag 11 december in zaal De Leste Geulde, aan de Noordsingel 75 in Horst. Aanvang 20.00 uur.

Het accent in de lezing ligt bij het Nieuwe Bouwen in de jaren dertig. Als Europa vol verwondering kijkt naar het Barcelona-paviljoen van Mies van der Rohe en de villa Savoye van Le Corbusier, bouwt Peutz in het spoor van de mijnindustrie het ene kubische bouwwerk na het andere. Veel van zijn werk is in Heerlen gerealiseerd en het fenomeen Peutz leeft er nog steeds voort. De Peutz-driehoek Bioscoop Royal – Glaspaleis Schunck – Raadhuis vormt een concentratiegebied waarin recreatieve, economische en culturele krachten worden gebundeld. Recente ontwikkelingen (Middeleeuws-, Romeins- en Maankwartier) zijn niet los te zien van zijn architectuur. Ook wordt er jaarlijks een Peutz-lezing gehouden.

Na een inleiding en voorbeelden die het moderne karakter van Peutz illustreren, zal Ton van Mastrigt in een rijk geïllustreerde lezing zes toonaangevende gebouwen van Frits Peutz bespreken.

De toegang is gratis voor leden van het LGOG; overige belangstellenden betalen drie euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →