Koeman: ‘Gelukkig geen Portugal voor Oranje’

Print
Koeman: ‘Gelukkig geen Portugal voor Oranje’

Afbeelding: EPA

Bondscoach Ronald Koeman was na de loting voor het EK vooral blij dat het Nederlands elftal Portugal ontloopt in de groepsfase.

De regerend kampioen van Europa behoorde tot de mogelijke opponenten van Oranje, maar uit pot 3 kwam Oostenrijk uit de balletjes rollen. „We weten hoe moeilijk Portugal is”, zei Koeman kort na de loting in Boekarest bij de NOS. „Gelukkig hebben we die er niet bij gekregen.”

Portugal werd in groep F gekoppeld aan Duitsland en Frankrijk, de wereldkampioenen van 2014 en 2018. Oranje wist al dat Oekraïne een van de tegenstanders zou worden en daar kwam Oostenrijk bij. „Ik weet niet heel veel van Oostenrijk, al ken ik natuurlijk wel een paar spelers. Ik vind het wel prettig dat we een land krijgen dat we niet eerder hebben getroffen”, aldus Koeman.

Lees ook: Oranje treft Oostenrijk en Oekraïne op EK 2020, derde opponent komt uit play-offs

De bondscoach weet al enkele weken dat Oekraïne ook een opponent wordt. „Onze scouting is al een tijdje bezig. Sinds het moment dat we weten dat we tegen Oekraïne spelen, kijken we daar met extra ogen naar. Ze spelen nog twee oefenwedstrijden, dus we krijgen genoeg materiaal. Oekraïne zat in de kwalificatie in de poule bij Portugal en wij weten hoe moeilijk het is om daarvan te winnen. Maar Oekraïne is wel eerste geworden in de groep. Dat betekent dat het een sterke tegenstander is.”

Oranje begint het EK op zondag 14 juni tegen de Oekraïners, zo bleek bij de loting. „Nou ja, oké, prima”, aldus Koeman. „Je krijgt ze, dan maakt het niet zo uit of dat als eerste, tweede of derde is.” De nummers 1 en 2 van de zes groepen gaan door naar de knock-outfase, samen met de vier beste nummers 3. „We willen alle wedstrijden winnen en dan zien we het wel verder”, aldus Koeman. „Een goed strijdplan is heel belangrijk, maar het gaat toch vooral om individuele kwaliteiten van spelers die je heel ver kunnen brengen. En die spelers hebben wij.”

Positieve balans Oranje tegen EK-opponenten

Het Nederlands elftal heeft een positieve balans tegen Oekraïne en Oostenrijk, de twee tegenstanders op het EK van volgend jaar die nu al bekend zijn. Daar komt in maart nog een derde land bij. Oranje opent het EK op zondag 14 juni in Amsterdam tegen Oekraïne, waar het eerder twee oefeninterlands tegen speelde.

In 2008 won het Nederlands elftal in De Kuip onder leiding van bondscoach Marco van Basten met 3-0 van Oekraïne, mede dankzij een doelpunt van Ryan Babel die nu nog steeds tot de selectie behoort. Twee jaar later, in de eerste wedstrijd na het WK van 2010, speelde Oranje met heel wat debutanten in de ploeg met 1-1 gelijk in Donetsk.

Tegen Oostenrijk heeft de nationale voetbalploeg een veel grotere historie. De negentien voorgaande duels met de Oostenrijkers leverden negen overwinningen en zes nederlagen op. De laatste ontmoeting dateert van 4 juni 2016 in Wenen, waar Oranje met 2-0 won door doelpunten van Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum.

Het Nederlands elftal trof Oostenrijk één keer op een eindtoernooi. Op het WK van 1978 in Argentinië won het Oranje van de toenmalige bondscoach Ernest Happel met 5-1. De laatste nederlaag tegen Oostenrijk was in een vriendschappelijk duel in 1990 (3-2).

In de kwalificatiereeks voor het EK 2020 eindigde Oekraïne bovenaan in groep B. De ploeg van bondscoach Andrei Sjevtsjenko bleef ongeslagen en pakte twintig punten uit acht wedstrijden, drie punten meer dan Europees kampioen Portugal. De 35-jarige doelman Andrij Pijatov hield vijf keer de ‘nul’ in de kwalificatiereeks, waarin Roman Jaremtsjoek de topscorer van zijn land was met vier goals.

Oostenrijk eindigde met negentien punten uit tien duels als tweede in groep G achter Polen (25 punten). Marko Arnautovic, oud-speler van FC Twente, maakte zes doelpunten in de EK-kwalificatie.

Kijk hier naar de nieuwste aflevering van Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot #18. Video: De Limburger