Muziekprijs voor Dominique Vleeshouwers

Print
Muziekprijs voor Dominique Vleeshouwers

Dominique Vleeshouwers op archiefbeeld. Afbeelding: Claudia Hansen

Slagwerker Dominique Vleeshouwers uit Weert krijgt dit jaar de Nederlandse Muziekprijs.

De onderscheiding voor jonge getalenteerde musici wordt toegekend door het Fonds Podiumkunsten. Voor het eerst in de bijna veertig jaar dat de prijs bestaat, wordt deze uitgereikt aan een slagwerker.

Cum laude

Vleeshouwers studeerde in 2013 cum laude af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Zijn eindexamen, de voorstelling ‘Kindsoldaat’ won de AHK-eindwerkprijs voor meest bijzondere eindexamen van de Amsterdamse kunsthogescholen. In 2015 behaalde hij zijn masters aan het Conservatorium Amsterdam.

Hij soleerde onder meer met het Asko||Schonberg ensemble, het Nederlands Kamerorkest en het Tokyo Sinfonietta. Met dj Patrice Baumel trad hij op tijdens het Amsterdam Dance Event 2013 in de grote zaal van Het Concertgebouw.

Brede oriëntatie

„Zijn spel kenmerkt zich door een duidelijk hoorbare urgentie en intensiteit, gericht en geconcentreerd op zijn instrumentarium, met een brede oriëntatie waarbij hij geen enkel genre schuwt”, aldus de jury.

Vleeshouwers krijgt de prijs op zaterdagavond 18 januari uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur. Dat gebeurt na afloop van een optreden van Vleeshouwers tijdens een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere vocalist Peter Gijsbertsen, pianist Hannes Minnaar en harpist Remy van Kesteren. Maar ook bespelers van andere instrumenten, zoals de harp of cello, wonnen de prijs eerder.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen