JongNL viert 75 jaar met theatershow, tentoonstelling en taarten met verhaal

Print
JongNL viert 75 jaar met theatershow, tentoonstelling en taarten met verhaal

Samen spelen en plezier maken staat met stip voorop bij de activiteiten van JongNL. Afbeelding: JongNL

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Thorn / Wessem / Maasbracht / Linne / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler -

JongNL, voorheen Jong Nederland, bestaat 75 jaar. De veertig afdelingen staan vanaf nu geleidelijk stil bij het jubileum. De provinciale koepel JongNL Limburg viert het 75 jarig bestaan met de theatervoorstelling ‘het avontuur van je leven’. Na de première in april wordt de voorstelling in ruim vijfentwintig dorpen en wijken opgevoerd. Daarnaast trekt er een ‘rijdende tentoonstelling’ langs gemeente- en dorpshuizen. Als maandelijkse actie nomineren leden een JongNL-er voor ‘een zelfgebakken taart met een verhaal’.

De jeugd- en jongerenorganisatie is sinds 1944 vergroeid met de provincie Limburg en de Limburgers. De oprichting vond plaats vanuit het secretariaat in Meerssen. Als officiële datum wordt de dagtekening van een brief, gericht aan de priesters van het bisdom Roermond op ‘St. Nicolaasdag 1944’ aangehouden. ‘Zoals u waarschijnlijk, door de bekendmaking in de pers ter kennis is gekomen, heeft de Diocesane Leiding van de Katholieke Actie voor Mannelijke Jeugd beneden 17 jaar, een jeugdbeweging, met name ‘Jong Nederland’, opgericht’, zo begint een gestencilde brief, ondertekend met Th. Geelen, de eerste directeur van de Katholieke Actie. „In de oorlogsjaren was er al overleg over de mogelijkheid van één nationale katholieke jeugdbeweging. De Duitse bezetter stond alleen de Katholieke Actie toe, die op beperkte schaal iets voor de jeugd in haar vrije tijd kon doen. De Katholieke Verkenners, het huidige Scouting, en de Jonge Wacht mochten in de oorlogsjaren hun werk niet voortzetten. Uiteindelijk kozen de Verkenners ervoor zelfstandig te blijven vanwege hun nationale en internationale banden. Katholieke Actie en de Jonge Wacht gingen samen in een nieuwe jeugdbeweging met als naam ‘Jong Nederland’“, vertelt Léon Hoenen, coördinator van JongNL Limburg.

JongNL viert 75 jaar met theatershow, tentoonstelling en taarten met verhaal
De afdelingen geven wekelijks een eigen invulling aan de activiteiten. Foto: JongNL

Vrijheid

Opvallend in de oprichtingsfase is de aandacht voor ‘spel’ in het leven van de jeugd. Voor het eerst in de geschiedenis van het jeugdwerk is spel en sport een gelijkwaardig programma onderdeel naast buitenleven en creativiteit. Buitenleefactiviteiten zoals kamperen, tochten, toneel en andere culture activiteiten blijven hun oorspronkelijke betekenis houden. De plaatselijke afdelingen krijgen vanaf het begin de vrijheid om zelf accenten te leggen in de variatie van hun activiteiten. In de afgelopen 75 jaar is er echter het nodige veranderd, ook binnen het jeugdwerk. JongNL groeide mee met de vele maatschappelijke ontwikkelingen en is momenteel een springlevende maatschappelijke organisatie. Opgeleide vrijwilligers begeleiden iedere week activiteiten voor kinderen. Vele duizenden Limburgse kinderen en jongeren zijn in die driekwart eeuw lid (geweest) van deze oer Limburgse jeugdorganisatie. „Samenwerken, plezier, respect, vertrouwen en je veilig voelen vormen nog steeds de basis voor spel, creativiteit en natuurbeleving”, legt Sandra Stultiens, per 1 januari 2020 de nieuwe voorzitter van JongNL Limburg, uit. „De veertig plaatselijke afdelingen, verspreid over de hele provincie, zijn op dit moment actief met 4147 jeugdleden en 1685 vrijwilligers. Wekelijks ontmoeten leeftijdsgenoten en leiding elkaar op een vast tijdstip om activiteiten te ondernemen. In het clubhuis geeft elke lokale afdeling zijn eigen draai en invulling aan de wekelijkse activiteiten. JongNL staat niet op zichzelf en werkt spelenderwijs aan het stimuleren van een gezonde en leefbare samenleving. In de afgelopen tien jaar is het ledenaantal provinciebreed met slechts 78 leden gedaald. Een prestatie gelet op de krimp en ontgroening in onze provincie. Het aantal, vooral jonge, vrijwilligers is gestegen met 174.”

Wereld ontdekken

Kinderen zelf geven aan dat ze het vooral leuk vinden om samen te spelen bij JongNL. En het jaarlijkse kamp staat bij de meesten bovenaan het lijstje als favoriete activiteit. De jeugdorganisatie biedt kinderen en jongeren een omgeving waarin ze met plezier de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Daarbij wordt positief gedrag gestimuleerd. Inmiddels is JongNL dus 75 jaar druk in de weer voor kinderen en jongvolwassenen die als vrijwilliger actief zijn. Meer informatie: www.jongnl.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen