Jack Jacobs uit Elsloo is 40 jaar dichter

Print
Jack Jacobs uit Elsloo is 40 jaar dichter

Jack Jacobs Afbeelding: Eigen foto

Elsloo -

Jack Jacobs (71) is 40 jaar dichter. De Elslonaar zou bestempeld kunnen worden als de onbenoemde stadsdichter van Stein. Al wil hij daar zelf niks van weten.

Hoe bent u ooit begonnen als dichter?

„Mijn eerste interesse in poëzie werd gewekt tijdens mijn middelbare schoolperiode. Ik deed de avondschool in Sittard en was een late leerling. Door een aangeboren hartkwaal was ik vaak te ziek om naar school te gaan.”

Was poëzie een middel om de persoonlijke malaise van u af te schrijven?

„Dat zou je kunnen zeggen. Inmiddels leef ik al 35 jaar met een stoma. Zonder poëzie en artsen had ik waarschijnlijk niet meer geleefd. Het dichterschap heeft me in leven gehouden. Het schrijven bracht me op andere gedachten, want mijn gedichten gaan zelden over mijn persoonlijke situatie.”

Hoeveel boeken heeft u inmiddels uitgebracht?

„Ik heb 12 boeken geschreven en 25 eenakters. Het laatste boek dateert van vorig jaar getiteld Nooduitgang. Maar mensen zouden mij ook kunnen kennen van mijn gedichten in de open natuur. In en rondom Elsloo staan acht zuilen met daarop mijn gedichten. Ze behoren tot de Gedichtenroute, de eerste permanente route van Nederland zelfs.”

Kunnen we nieuw werk verwachten op korte termijn?

„Ik heb sinds mijn laatste bundel ruim tweehonderd nieuwe gedichten geschreven, maar een nieuwe bundel is nog niet op komst. Wel is er nieuw openbaar werk verschenen in de wachtruimte van het Medisch Centrum in Elsloo en aan de Fanfarezaal van Meers.”

We kunnen u toch wel de onbenoemde stadsdichter van Stein noemen. Zou u het ambiëren?

„Zelf zou ik mezelf niet zo willen noemen. Daar moet je voor gevraagd worden en dat is nooit gebeurd, daarnaast heeft Stein geen stadsdichterschap. Maar als ze me zouden vragen? Ik zou het een hele eer vinden, dat kan ik niet ontkennen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee