Handlanger van kindermoordenaar Marc Dutroux vervroegd uit gevangenis

Print
Handlanger van kindermoordenaar Marc Dutroux vervroegd uit gevangenis

Compositie van Marc Dutroux, Jean-Michel Nihoul en Michel Lelièvre (rechts). Afbeelding: EPA

De handlanger van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, Michel Lelièvre, heeft maandag onder voorwaarden vervroegd de gevangenis verlaten.

De rechtbank in Brussel bepaalde eind september dat hij na 23 jaar vrij mocht komen zodra hij geschikte woonruimte had gevonden. Dat is nu gebeurd.

Iets voor 11 uur heeft Lelièvre (48) de gevangenis van Itter, in Waals-Brabant, verlaten. De drugsverslaafde Lelièvre werd in 2004 tot 25 jaar veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de ontvoering, foltering en opsluiting van vier meisjes in 1995 en 1996, van wie er twee (An Marchal en Eefje Lambrecks) het niet overleefden. Hij had toen al acht jaar in voorarrest gezeten.

Levenslang

Dutroux kreeg in 2004 levenslang wegens ontvoering, opsluiting en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen. Eind september besliste de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank al om Lelièvre, onder voorwaarden vervroegd vrij te laten. Lelièvre mag geen contact hebben met slachtoffers of anderen uit het dossier en mag daarom niet in de provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen, Luik of Luxemburg wonen.

In Doornik en Brussel moet hij bepaalde straten mijden. Lelièvre mag ook het Belgische grondgebied niet verlaten zonder voorafgaande toelating. Ook mag hij geen alcohol of drugs gebruiken, moet hij het drugsmilieu vermijden en zich regelmatig laten onderzoeken op psychologisch en sociaal-professioneel vlak. De ex-echtgenote van Dutroux, Michelle Martin, werd in 2012 vervroegd vrijgelaten na een veroordeling tot dertig jaar cel.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen