Ophef om kransen op oorlogskerkhof in Margraten

Print
Ophef om kransen op oorlogskerkhof in Margraten

Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

Amerikaanse kransen op het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten hebben tot ophef geleid. Partijen in politiek Den Haag vinden het maar niets dat de kransen, speciaal overgevlogen uit de Verenigde Staten, al na drie dagen weg moeten.

Regeringspartij CDA en oppositiepartij 50PLUS vragen zich of waarom in Frankrijk dergelijke kransen wel mogen blijven liggen. Zij willen van de minister van Defensie weten of Nederland mogelijk te streng omgaat met Europese regels die de import van schadelijke organismen moeten beletten.

Lees en bekijk ook: Video: Kransen gelegd bij alle graven op Margraten: de doden en veteranen worden niet vergeten

CDA’er Martijn van Helvert en 50PLUS’ser Henk Krol vinden dat het maximum van drie dagen „geen eer doet aan de inzet van de gevallen soldaten die voor onze bevrijding hun leven gaven.” Ook zou het bij nabestaanden tot onbegrip leiden.

Lees ook: Amerikaanse traditie: achtduizend kransen op begraafplaats Margraten

De kransen van de zilverbalmspar worden door families van soldaten in de VS gemaakt. Het is daar een traditie ze bij oorlogsgraven te leggen.

Ophef om kransen op oorlogskerkhof in Margraten
Foto: Johannes Timmermans Fotografie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen