ABN Amro sluit per direct 470 geldautomaten vanwege gewelddadige plofkraken

Print
ABN Amro sluit per direct 470 geldautomaten vanwege gewelddadige plofkraken

Het filiaal van ABN Amro in Landgraaf was in juli van dit jaar nog doelwit van een plofkraak. Afbeelding: Luc Lodder

ABN Amro heeft per direct ongeveer 470 geldautomaten in het land tijdelijk gesloten. De noodmaatregel is nodig vanwege een toename aan gewelddadige plofkraken, stelt de bank. Het geld is uit de machines gehaald.

De afgelopen periode heeft er een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken plaatsgevonden. Deze ontploffingen hebben vooral ‘een bepaald type geldautomaat’ van ABN Amro getroffen en veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers.

Leeg gehaald

Vorige week heeft ABN Amro al enkele tientallen van dat type tijdelijk gesloten, meldt de bank. In de afgelopen dagen heeft ABN Amro de rest leeg gehaald.

Het gaat in totaal om zo’n 470 automaten verdeeld over heel Nederland; ongeveer 380 van ABN Amro en 90 ex-ABN Amro-automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot een geldmaat.

Grote zorgen

De automaten van dit type waren structureel doelwit bij plofkraken door criminele bendes. ,,Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen.”

Op nog zo’n 400 locaties van ABN Amro staan andere typen geldautomaten, die blijven in gebruik.