Celstraf geëist tegen Limburgse broers die fiscus en pensioenfonds tilden

Print
Celstraf geëist tegen Limburgse broers die fiscus en pensioenfonds tilden

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/PhotoAlto

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Tegen twee broers uit Sittard-Geleen zijn maandag voor de rechtbank in Den Bosch celstraffen van twee en één jaar (in beide gevallen een half jaar voorwaardelijk) geëist vanwege faillissements- en loonheffingsfraude.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de belastingdienst en een pensioenfonds door hun praktijken voor een bedrag van 3,1 miljoen euro benadeeld. Uitspraak volgt over twee weken.

De broers, 38 en 40 jaar oud, waren bestuurders van een uitzendbureau in de bouw. De fraude werd gepleegd door het opzettelijk verstrekken van een onjuiste administratie. Sommige personeelsleden werkten op vaste adressen, anderen gingen elke dag naar een andere locatie om te werken.

Foute declaraties

Onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) wees uit dat voor zo’n dertig medewerkers kilometerdeclaraties waren ingevuld, terwijl ze nooit werkzaamheden hadden uitgevoerd op de genoemde locaties. Handgeschreven lijsten van de werknemers werden steevast vervangen door digitale declaraties, waarin de bedragen structureel hoger waren.

Ook zou uit de administratie blijken dat het brutoloon van de medewerkers veel lager was dan het mondeling afgesproken nettoloon. De boekhouder verklaarde dat in de periode 2011-2012 een van de broers zelf de loonadministratie deed.

Failliet

Het uitzendbureau van de broers ging februari dit jaar failliet. Volgens de officier van justitie waren er al in 2013 duidelijke signalen dat het niet goed ging met het bedrijf. Destijds hevelden de broers de activiteiten van het uitzendbureau over naar twee nieuwe bedrijven die ze net hadden opgericht.

De schulden aan de belastingdienst en het pensioenfonds, die inmiddels waren opgelopen tot zo’n 2,9 miljoen euro, lieten zij achter in de oude BV. Ondanks alle problemen werden er in 2013 hogere salarissen dan normaal betaald aan beide verdachten en hun moeder. Ook een sponsorovereenkomst van 52.000 euro met een bedrijf in de paardensport, dat werd gerund door een medeverdachte, liep gewoon door.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen