Mensen met een beperking hebben het steeds slechter in Nederland

Print
Mensen met een beperking hebben het steeds slechter in Nederland

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

De positie van mensen met een beperking in Nederland is de afgelopen jaren verslechterd. Dat blijkt uit een schaduwrapport dat door de Alliantie VN-verdrag Handicap aan de Verenigde Naties wordt aangeboden. Het rapport van vijf belangenorganisaties is gebaseerd op ervaringen van mensen met een beperking.

Nederland heeft zich in 2016 met het ondertekenen van het VN-verdrag Handicap verplicht om de positie van mensen met een handicap te versterken. In de afgelopen drie jaar is het voor mensen met een beperking echter juist steeds moeilijker geworden om volwaardig mee te doen, zo is uit het onderzoek gebleken. Ze voelen zich niet gehoord, niet betrokken en gediscrimineerd.

De werkloosheid is gestegen, het aantal mensen met een beperking dat in armoede leefde was in 2016 gestegen tot 24,6 procent en de Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat mensen met een beperking een baan vinden in een regulier bedrijf, heeft niet gewerkt. Mensen met een beperking krijgen volgens het rapport moeizaam toegang tot zorg, ondersteuning en speciaal onderwijs. Daarnaast is er een tekort aan betaalbare aangepaste woningen.

Als belangrijke oorzaak van de verslechterde positie wordt gewezen op de decentralisatie uit 2015, waarbij veel zaken die voorheen door de overheid werden geregeld, nu zijn uitbesteed aan gemeenten. Daarmee zijn ook veel toeslagen en fiscale voordelen verdwenen. Er blijkt een grote behoefte aan duidelijke regels, afspraken en wetten en de handhaving ervan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen