Muziek

Jan Cober (68) uit Thorn wordt chef-dirigent in Madrid

Print
Jan Cober (68) uit Thorn wordt chef-dirigent in Madrid

Jan Cober (68). Afbeelding: Laurens Eggen

Thorn / Maastricht / Itteren / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

Jan Cober uit Thorn wordt per 5 januari 2020 chef-dirigent van het Spaanse harmonieorkest La Banda Sinfónica Municipal de Madrid dat gespecialiseerd is in symfonische blaasmuziek.

Jan Cober (68) wordt de eerste buitenlandse dirigent die deze post bij het professionele harmonieorkest inneemt voor de duur van vier jaar. Cober zal ook parttime in Madrid gaan wonen, maar hij zal Thorn niet volledig verlaten, benadrukt hij.

„Dit werk is absoluut een kroon op mijn carrière. Het is geweldig dat ik dit orkest van 90 man mag dirigeren. Het meest prestigieuze orkest van het land, in Madrid. Ik heb altijd een zwak gehad voor de symfonische muziek van de Spaanse blaasmuziekorkesten, die is mij op het lijf geschreven.” Spanje kent in totaal 28 professionele harmonieorkesten.

Lees ook: ‘Bij de keerzijde van succes moet je stilstaan om verder te kunnen’

Opluchting en blijdschap klinken door in de stem van Cober die na een half jaar onderhandelen het nieuws eindelijk wereldkundig kan maken. De onderhandelingen moesten zorgvuldig gebeuren, omdat Cober niet alleen 60 procent van alle concerten van de Banda gaat dirigeren, maar ook inhoudelijk verantwoordelijk wordt voor onder meer de artistieke invulling van de concertcycli, de keuze voor gastdirigenten en solisten, en educatie.

Zijn nieuwe aanstelling in Spanje heeft zeker gevolgen voor zijn werk in Limburg. Het is nu nog niet duidelijk op welke manier precies. Cober is op dit moment dirigent bij de Koninklijke Harmonie van Thorn en de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden. Daarnaast is hij ook docent aan het Conservatorium Maastricht. „Uiteraard zijn we in overleg om de zaken netjes af te handelen, dat is belangrijk.”