Van nul tot nu

De vrede van Nijswiller

Print
De vrede van Nijswiller

Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Nijswiller / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Schinveld -

In oktober 1289 werd in Nijswiller een eind gemaakt aan een bloedige episode van strijd om de macht over Limburg. Achteraf bezien was het meer een wapenstilstand.

Na de dood van Karel de Grote in 814 viel zijn grote rijk uiteen in steeds meer delen. Dat gold zeker voor het grondgebied van onze huidige provincie Limburg. In de 13e eeuw probeerden vooral de hertog van Brabant en de bisschop van Keulen meer grip te krijgen op de verbrokkelde Maasstreek. Voor hertog Jan van Brabant was het beheersen van de handelsweg van Keulen over Heerlen en Maastricht naar Brussel en Antwerpen van groot belang. Een uit de hand gelopen ruzie over de erfenis van Walram IV, de laatste hertog van Limburg, leidde uiteindelijk in juni 1288 tot de bloedige slag bij Woeringen, een burcht van de bisschop vlak bij Keulen. Omdat zowat elke edelman uit de wijdere omgeving partij koos, waren hier vele duizenden ridders in vol ornaat bij betrokken. Voor veel plaatselijke heren, zoals die van Rimburg en Wittem, leek het een uitgelezen kans om eindelijk af te rekenen met de roofridder van hiernaast. Hertog Jan behaalde een klinkende overwinning, maar het duurde nog ruim een jaar voordat er eindelijk in Nijswiller een vrede ondertekend werd en de rust kon weerkeren. Brabant, Limburg en ’s Hertogenrade vormden een personele unie.

Wraak

Maar vijandige gevoelens bleven bestaan. De nederlaag van Woeringen zou gewroken worden. De hertogen van Gulik en Gelre (Jülich en Gelderland) daagden Brabant uit door rondtrekkende roversbenden de vrije hand te geven. Bij Baesweiler, tussen Kerkrade en Aken, kwam het in 1371 tot een beslissende slag. Dit maal was Brabant de verliezer.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →