Video: Huilende man schreeuwt door debat toeslagenaffaire: ‘Mijn hele leven is naar de klote’

Print

Emoties lopen hoog op tijdens toeslagenaffaire-debat. Video: Twitter

De emoties liepen woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire hoog op. Kamervoorzitter Arib vroeg de aanwezigen niet te klappen, maar dat schoot bij een gedupeerde in het verkeerde keelgat: ‘Mijn hele leven is naar de klote!’

Volg het debat via het liveblog onderaan dit bericht

Door een fout bij de Belastingdienst zijn zeker honderden en vermoedelijk duizenden gezinnen in grote problemen zijn geraakt. Op basis van vermoedens van fraude werd hun kinderopvangtoeslag in 2014 en latere jaren volledig stopgezet en teruggevorderd. Snel heeft eerder al erkend dat dit besluit destijds ‘onrechtmatig’ is geweest.

Een aantal Kamerleden, Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) voorop, vindt al langer dat die vaststelling personele consequenties moet hebben. Snel heeft echter tot dusver geweigerd om ambtenaren te bestraffen of te ontslaan.

Als gevolg hebben CDA, SP en Denk informatie opgevraagd over de mogelijkheid om Snel of zijn ambtenaren strafrechtelijk te laten vervolgen. Het onderzoek richt zich op mogelijke ambtsmisdrijven als misbruik, het handelen in strijd met de wet en knevelarij, blijkt uit de notitie. Voor de actie zijn ze op de vingers getikt door voorzitter Anne Mulder (VVD) van de commissie Financiën. Het drietal ging hun boekje te buiten, meent hij.