Week 13 van de Limburgse bevrijding: Dodelijk spelletje met landmijnen en jonge vader doodgeschoten om flesje melk
Britse en Amerikaanse legerleiders ontmoeten elkaar in Maastricht — © RHCL
In de Sinterklaasweek in 1944 ligt het front in Limburg stil. In het Veldekecollege in Maastricht vindt een topontmoeting plaats tussen Britse en Amerikaanse bevelhebbers. Een dag later vindt er in Venlo een drama met een jonge vader plaats.
Er werden deze week geen dorpen bevrijd
Spelletje met stapel mijnen loopt fout af
BAARLO, dinsdag 5 december. Zeven mannen tussen de 33 en 16 jaar hebben landmijnen gevonden op de Hei bij Baarlo die ze willen opblazen. Ze stapelen de mijnen op elkaar en bouwen er een driepoot overheen. Daar maken ze een steen aan vast. Via een touw willen ze die van afstand op de mijnen laten vallen. Maar de steen valt al terwijl ze er nog omheen staan. De zeven zijn op slag dood.
Lees ook: Sinterklaas komt op een tank in 1944
Topontmoeting in Maastricht
MAASTRICHT, donderdag 7 december. Plannen voor het westelijk front worden besproken in het Veldekecollege in Maastricht. Daar spreken de Amerikaanse generaal en geallieerd opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower, de Amerikaanse generaals Omar N. Bradley en William H. Simpson de Britse veldmaarschalk Bernard L. Montgomery en de Britse luchtmachtcommandant Arthur Tedder elkaar.
Doodgeschoten om een flesje melk voor zijn kind
VENLO, vrijdag 8 december. Het luchtalarm gaat en de mensen moeten de schuilkelder van Genooi in. Anton van den Oever (26) wil eerst thuis even een flesje melk halen voor zijn jonge kind. Twee Duisters ontdekken hem en een van de twee schiet Anton neer. Even later meldt zich een dronken Duitse soldaat bij de schuilkelder. Hij zegt dat hij zojuist iemand heeft doodgeschoten. Maar hij leeft nog. In het ziekenhuis blijkt dat Anton geraakt is in de longen en in het hoofd. Die wonden worden hem, twee dagen later, alsnog fataal. Hij sterft op 10 december .
Wie mag de ‘foute’ Limburgers oppakken?
MAASTRICHT, vrijdag 8 december. In de bevrijde gebieden wordt al flink afgerekend met de ‘landverraders’. De stoottroepen (ST) arresteren links en rechts ‘foute’ mensen, maar in oktober wordt besloten dat het Militair Gezag (MG) daarover gaat. Bij de ST vinden ze het Gezag te laks en op 8 december arresteren ze in Maastricht vier notabelen. Generaal-majoor Kruls van het MG is het nu zat: stoottroepers mogen geen arrestaties meer doen.
Luister ook naar de vijfde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Paul Dückers uit Blerick. Samen met zijn ouders, broers en zussen was hij maanden geëvacueerd. Blerick was weliswaar bevrijd, maar de strijd om het naastgelegen Venlo ging in alle hevigheid door. Luister hier de andere podcasts in deze serie.