Jan Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij is Ondernemer van het Jaar 2019

Print

Ondernemer van het Jaar 2019. Video: De Limburger

Gulpen -

Jan Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij mag zich een jaar lang Limburgs Ondernemer van het Jaar noemen. De bierbrouwer werd door de vakjury unaniem gekozen als winnaar van de ondernemersverkiezing van De Limburger.

„Jan Paul Rutten laat met zijn bedrijf zien dat duurzaam ondernemen ook mogelijk is met een gezond businessmodel“, stelt hoofdredacteur Roy op het Veld van De Limburger. „Ondernemen draait niet alleen om winst, maar ook om de wereld een stukje minder te belasten.”

Als voorbeeld noemt Op het Veld het gegeven dat Gulpener de grondstoffen voor het bier louter inkoopt bij boeren uit de regio. „Dat is ten eerste goed voor de lokale economie. Ten tweede is het ook nog eens goed voor het milieu.”

Lees ook: Dit is waarom de vakjury unaniem koos voor Gulpener als Ondernemer van het Jaar 2019

Rutten nam de trofee, ontworpen en vervaardigd door de Reuverse kunstenaar Tom Smetsers, enthousiast in ontvangst uit de handen van Op het Veld in het eigen proeflokaal van Gulpener. „Dit is heel bijzonder. Ik ben meer dan trots”, waren de eerste woorden woensdagmiddag van de verraste ondernemer. „Elke ondernemer zoekt zijn weg op zijn eigen manier en dit is dan toch voor mij en het bedrijf een enorme blijk van waardering.”

Jan Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij is Ondernemer van het Jaar 2019
Foto: Peter Schols

Regionaal verankerd

De vakjury roemde Jan Paul Rutten vooral vanwege de duurzame koers die hij de afgelopen jaren heeft ingezet met bierbrouwerij Gulpener. Daarnaast is het bedrijf sterk regionaal verankerd en is het een ambassadeur voor Limburg. „Een klein merk met veel impact. Op de Zuid-Limburgse akkers met gerst zie je de bordjes: ‘Hier wordt geteeld voor Gulpener’. Ze hebben hun bier aan een duurzaam imago verbonden”, is de mening van jurylid en huidig Chemelot-directeur Loek Radix.

Duurzaamheid

Dit jaar woog het thema ‘duurzaamheid’ zwaarder mee bij de verkiezing. Na een strenge selectieprocedure kwamen er 21 bedrijven op de longlist van de verkiezing te staan. Via een online publieksstemming, waarbij 10.000 stemmen werden uitgebracht, werden de acht finalisten geselecteerd. Uiteindelijk besliste de vakjury na een beraad van enkele uren dat de titel van Ondernemer van het Jaar dit jaar naar Jan Paul Rutten zou gaan.

Jan Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij is Ondernemer van het Jaar 2019
Foto: Peter Schols

Felicitatie André Rieu, winnaar van 2018

„Ik wens Jan Paul Rutten van harte geluk met zijn uitverkiezing. Je doet het als ondernemer natuurlijk niet om onderscheidingen te ontvangen, maar als die eer je dan te beurt valt, is dat toch wel een heel speciaal gevoel en een blijk van waardering.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee