Oranje kan zich in WK-kwalificatie geen misstap veroorloven: alleen groepswinnaar door

Print
Oranje kan zich in WK-kwalificatie geen misstap veroorloven: alleen groepswinnaar door

Afbeelding: ANP

Het Nederlands elftal kan zich geen misstappen veroorloven op weg naar het WK 2022 in Qatar. In de kwalificaties in Europa zijn alleen de tien groepswinnaars zeker van een rechtstreeks ticket. De overige drie plaatsen worden verdeeld via play-offs.

De 55 deelnemende Europese landen zullen in tien groepen worden onderverdeeld. De tien poulewinnaars plaatsen zich direct voor het eindtoernooi. De tien nummers 2 gaan de play-offs in, samen met twee teams afkomstig uit de Nations League (2020-2021). Deze twaalf landen gaan drie trajecten in, met een halve finale en een finale, beide gespeeld over één wedstrijd. De drie winnaars van de finale plaatsen zich eveneens voor het WK.

Het kwalificatietoernooi voor het WK 2018, in Rusland, bestond uit negen groepen. De beste acht nummers twee streden in vier plays-offs om een WK-ticket. Met het nieuwe kwalificatiesysteem wil de UEFA voorkomen dat resultaten van teams uit verschillende groepen met elkaar worden vergeleken.

Nations League

Bij de loting voor de volgende Nations League zit Oranje samen met Portugal, Engeland en Zwitserland in pot 1. Zij zijn dus geen mogelijke tegenstanders van het Nederlands elftal. Oranje kan wel loten tegen België, Frankrijk, Spanje en Italië uit pot 2. Bosnië, Oekraïne, Denemarken en Zweden zitten in pot 3 en Kroatië, Polen, Duitsland en IJsland in pot 4.