Banken: buit plofkraak moet waardeloos worden

Print
Banken: buit plofkraak moet waardeloos worden

Het filiaal van ABN Amro in Landgraaf was in juli van dit jaar nog doelwit van een plofkraak. Afbeelding: Luc Lodder

Geld in geldautomaten moet compleet waardeloos worden bij een plofkraak, bijvoorbeeld door verbranding. Dat is een van de mogelijke maatregelen die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderzoekt in haar strijd tegen het almaar toenemende opblazen van geldautomaten.

De NVB onderzoekt verschillende vernietigingsmethoden voor het geld dat zich in de pinautomaten bevindt, bevestigde een woordvoerder woensdagavond na berichtgeving door Nieuwsuur. Nederlandse banken praten volgens de zegsman ook met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over aanpassingen van de huidige strenge regels voor het vernietigen van geld.

Lees ook: ABN Amro sluit per direct 470 geldautomaten vanwege gewelddadige plofkraken

Volgens de NVB hebben banken de laatste jaren hun geldautomaten steeds beter beveiligd. Plofkrakers gebruiken om die reden steeds zwaardere middelen. ,,Dan komt een moment dat de grens van wat nog veilig is, wordt bereikt en moet je naar alternatieven kijken”, aldus de zegsman.

ABN Amro

ABN Amro sloot maandag tijdelijk zo’n 470 geldautomaten, ongeveer de helft van alle geldautomaten van de bank. Dit vanwege een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken door criminele bendes. Die hadden het vooral gemunt op ‘een bepaald type geldautomaat’ van ABN Amro en veroorzaakten angst en onrust bij omwonenden en ondernemers.