Verbouwing

College maakt keuzes bij verbouwing gemeentekantoor

Print
College maakt keuzes bij verbouwing gemeentekantoor

Het meubilair uit het Gennepse gemeentekantoor krijgt een nieuw jasje. Afbeelding: Jos Gröniger

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

In- en uitlopende verhuizers wijzen op de ophanden zijnde verbouwing, die binnenkort zijn beslag gaat krijgen. Het in 1994 gebouwde gemeentekantoor in Gennep gaat intern op de schop. Dinsdag ondertekenden burgemeester Van Beek en Chris van Kempen, de directeur van aannemersbedrijf CVK Bouw uit Siebengewald de overeenkomst voor de renovatie. Medio mei zijn de werkzaamheden gereed.

Het gemeentekantoor is ontworpen door architecten Alberts en Van Huut. De kenmerkende stijl toont overeenkomsten met het hoofdkantoor van onder andere ING in Amsterdam en de Gasunie in Groningen, die ook van de tekentafel van prominente architectenbureau komen. De gebouwen van Alberts en Van Huut zijn gesticht uit een antroposofische gedachte.

Die stijl brengt incourante formaten en vormen van inpandige ruimten met zich mee. En daar wringt hem in Gennep ook de schoen. ,,De ruimten zijn klein, en niet efficiënt. De gangen daarentegen zijn erg breed”, licht wethouder Rob Peperzak toe. Uiterlijk blijft het gebouw intact maar tussen de buitenmuren ondergaan de ruimten een metamorfose. In de kerstvakantie worden de binnenmuren gesloopt. Dat alles om grotere ruimten te creëren met veel flexwerkplekken. ,,In deze ruimten komen ook stilte- en vergaderplekken”, legt Peperzak uit.

Een ander ongemak van het huidige gebouw is de beheersbaarheid van het temperatuur en ventilatie. Nu nog wordt elke kleine ruimte apart verwarmd. Straks wordt dat centraal gestuurd. ,,We krijgen met een CO2-neutraal klimaatsysteem met warmtepompen een duurzaam gebouw.” Daar hangt wel een fors prijskaartje aan. Om de kosten van de verbouwing te temperen wordt op andere onderdelen bespaard. ,,Er zijn keuzes gemaakt”, zegt Peperzak, ,,We laten de kantine, spoelkeuken toiletgroepen en hallen intact.” De inrichting geschiedt na de verbouwing circulair. ,,Het bestaande meubilair krijgt een nieuw jasje of onderdelen hergebruikt. Zo voorkomen we dat goed materiaal verloren gaat.”

De verbouwing vindt in twee fasen plaats. In de eerste fase gaan de eerste, tweede en derde verdieping onder het mes. In fase twee wordt de begane grond onder handen genomen.

De ambtenaren gaan tijdens de verbouwing op diverse locaties in Gennep aan het werk. In het oude stadhuis worden tijdelijke werkplekken ingericht. Een andere deel van het personeel vindt onderdak in het kantoor van wooncorporatie Destion en in de kelderruimte van de bibliotheek.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen