Beroep afgewezen, De la Vega-soap kost Roda definitief drie punten

Print
Beroep afgewezen, De la Vega-soap kost Roda definitief drie punten
Kerkrade / Eygelshoven -

Roda JC krijgt definitief drie punten in mindering gebracht. Het beroep dat de Kerkraadse club tegen die sanctie had aangetekend is door de beroepscommissie licentiezaken betaald voetbal afgewezen.

Dat betekent dat Roda het puntenaantal in de eerste divisie ziet slinken van 19 naar 16 punten. Daarnaast krijgt de club een boete opgelegd van 12.500 euro. De strafpunten worden alleen op de ranglijst in mindering gebracht en hebben geen invloed op de stand in de periode. Roda blijft de nummer 14 van de eerste divisie. De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong heeft nu evenveel punten als Jong AZ, maar wel een beter doelsaldo.

Lees ook: Alweer tegenvaller voor Roda: puntenaftrek en forse boete vanwege dubbelrol De la Vega

Groen licht

Reden voor de sanctie is het feit dat Roda JC eerder dit jaar meerdere licentieregels van de KNVB heeft overtreden. Dat gebeurde in de periode dat zakenman Mauricio Garcia de la Vega de club wilde overnemen. De la Vega was op een zeker moment enig bestuurder van de stichting die het merendeel van de Roda-aandelen beheert. Daarmee was hij de facto ‘eigenaar’, zonder dat de licentiecommissie daar groen licht voor had gegeven. Volgens de regels van de KNVB moet iedere investeerder die een belang van meer dan 25 procent in een profclub wil verkrijgen, daarvoor eerst toestemming krijgen in Zeist.

De la Vega moest het veld ruimen in Kerkrade toen bleek dat hij niet met zijn beloofde investeringen over de brug kwam. Hij werd als directeur opgevolgd door Herman Huirne, lid van het ondernemerspact dat de club heeft overgenomen. Huirne toog een paar weken geleden nog wel naar Zeist voor een beroepszitting, maar gaf al toe dat hij daar niet al te veel van verwachtte. „We zijn naar die commissie gegaan om te kijken of er enige vorm van coulance mogelijk is. Inhoudelijk kan ik niet zo heel erg veel”, zei hij daar destijds over in een interview.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot #19. Video: De Limburger