Den Haag

‘Leer schoolkinderen hoe ze moeten omgaan met geld’

Print
‘Leer schoolkinderen hoe ze moeten omgaan met geld’

Afbeelding: Getty Images

Basiskennis over financiële zaken moet een vast onderdeel worden van het schoolprogramma.

Deze oproep doet het Verbond van Verzekeraars samen met andere partijen als het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een brief aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs.

Financiële kennis onder jongeren is noodzakelijk, vinden de ondertekenaars. „Vanaf hun achttiende jaar zijn ze verantwoordelijk voor allerlei financiële keuzes, van het aanvragen van toeslagen tot het doen van belastingaangifte en het regelen van hun zorgverzekering.” Ook is financiële raadzaamheid nodig om eventuele problematische schulden op latere leeftijd te voorkomen.

Niet alle kinderen krijgen de nodige financiële vaardigheden van huis uit mee, aldus het Verbond. Zo’n 20 procent van de 15-jarigen in ons land heeft niet de basiskennis om alledaagse financiële beslissingen te nemen, blijkt uit een recent onderzoek van de Wereldbank.

Er hoeft overigens geen apart vak over de financiën te komen, vindt het Verbond. De financiële kennis moet geïntegreerd worden „in bestaande vakken en leergebieden”. Zo’n aanpak biedt scholen de ruimte om zelf te kiezen in welke vakkencombinaties ze scholieren wegwijs willen maken in geldzaken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen