Duitse politicus en journalist in Venlo geridderd

Print
Duitse politicus en journalist in Venlo geridderd

Afbeelding: archief Limburger

Arcen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick -

Een niet alledaagse koninklijke onderscheiding deze week in Venlo. Daar werd de Duitse CDU-politicus Marcus Optendrenk benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

„Het gebeurt maar hoogst zelden dat een inwoner van een buurland een Nederlandse koninklijke onderscheiding krijgt,” zei burgemeester Antoin Scholten van Venlo woensdagavond. „Dit onderstreept de bijzondere verdiensten van Marcus Optendrenk. Hij krijgt zaken voor elkaar, waar normaal de stroperigheid regeert.” Scholten doelde op onder meer op de inzet van de Duitse CDA-politicus (sinds 2012 lid van het deelstaatparlement van Noordrijn-Westfalen), advocaat en journalist voor de grensoverschrijdende samenwerking. Op initiatief van Optendrenk werd in het coalitieverdrag 2017 van de deelstaat een uitgebreide paragraaf over grensoverschrijdende samenwerking opgenomen. Optendrenk zet zich in voor verbetering van de spoorverbinding tussen Venlo en Düsseldorf. Hij maakte zich sterk voor tijdige realisatie van het stuk autosnelweg A74 tussen de Duitse BAB61 en de A73. Dat was belangrijk voor de bereikbaarheid van de Floriade 2012 in Venlo. Hij nam initiatief voor de bouw van woningen in het Duitse grensgebied voor studenten van Fontys Hogeschool Venlo. Bij voetbalclub VVV is hij kind aan huis. Optendrenk koppelt Duitse ondernemers aan de club. Als journalist schrijft hij over VVV in Duitse media.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen