Minister: verbod op negatieve spaarrente nog niet nodig

Print
Minister: verbod op negatieve spaarrente nog niet nodig

Wopke Hoekstra. Afbeelding: ANP

Een verbod op een negatieve spaarrente is op dit moment niet nodig, maar mogelijk in de toekomst wel. Als spaarders niet meer voldoende mogelijkheden hebben om naar een bank te gaan die geen negatieve rente rekent, volgen er eventueel wel stappen.

Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) na overleg met de banken en een vergelijking met andere landen. Een verbod nu zou, „gegeven de uitingen van banken” en de nadelen van zo’n drastische stap, onevenredig zijn.

Maatregelen

Hoekstra benadrukt dat hij een negatieve rente voor gewone spaarders (tot 100.000 euro) zeer ongewenst vindt. Zulke spaarders moeten voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent. Mochten die mogelijkheden in de toekomst aanzienlijk worden beperkt, dan gaat de bewindsman bekijken of maatregelen nodig zijn.

Hoekstra ging in gesprek met banken nadat in de Tweede Kamer zorgen waren geuit dat spaarders mogelijk voor hun spaartegoed moeten gaan betalen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen