Standbeeld Aidsfonds al na vier dagen vernield: ‘Het is meer dan verdrietig’

Het 3D geprinte standbeeld van het Aidsfonds tijdens de onthulling op het Beursplein. Het beeld laat iedere 40 seconden een traan en is onthuld ter ere van Wereld Aids Dag. © ANP

Het roze beeld van een huilende vrouw, dat het Aidsfonds op 1 december onthulde op het Beursplein in Amsterdam, is vernield. ,,Het is meer dan verdrietig. Het past niet in een stad als Amsterdam’’, laat Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, weten.

Redactie

Dat laat Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, op Twitter weten. ,,Een beeld dat om solidariteit vraagt met mensen die aan aids overlijden is vanavond vernield door vandalen. Doormidden gebroken. Het is meer dan verdrietig. Het past niet in een stad als Amsterdam’’, schrijft hij.

Volgens het Aidsfonds heeft de politie camerabeelden bekeken. ,,Dit lijkt op vandalisme en gelukkig geen gerichte agressie.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het knalroze beeld toonde een jonge vrouw, staand in een waterbassin, die elke veertig seconden een traan liet. De traan staat symbool voor het feit dat er iedere veertig seconden iemand in de wereld aan aids sterft. Het water in het bassin verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds de uitbraak van de epidemie in de jaren tachtig zijn overleden. Dit jaar zijn er in de wereld 770.000 mensen aan de ziekte gestorven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.