Nederlandse IS vrouwen doen ultieme poging terugkeer met kinderen af te dwingen

Print
Nederlandse IS vrouwen doen ultieme poging terugkeer met kinderen af te dwingen

Afbeelding: AFP

Nederlandse IS-vrouwen wenden zich tot de allerhoogste rechter om terugkeer van zichzelf en hun kinderen naar ons land af te dwingen.

In cassatie hopen hun advocaten aan te tonen dat de rechtbank het niet kan maken ze in detentiekampen in Syrië aan hun lot over te laten. De advocaten denken dat de vrouwen kans maken door in cassatie te gaan en dringen aan op een snelle behandeling. Die vindt alleen bij uitzondering plaats, meestal duren procedures bij de Hoge Raad lang. „Op zijn vroegst zou er dan in januari een uitspraak komen”, zegt advocaat André Seebregts.

Foute beslissing

Het is de laatste stap in het proces dat namens 23 IS-bruiden en hun 56 kinderen is aangespannen. In eerste instantie oordeelde de rechter in kort geding dat de kinderen moeten worden teruggehaald, desnoods door ook hun moeders mee te nemen. Hoewel de vrouwen hun recht op hulp van de staat hebben verspeeld, moeten hun foute beslissingen de rechten van de kinderen niet in de weg staan, aldus de rechter. Nederland moet aangeboden hulp accepteren, maar hoeft geen eigen mensen in gevaar te brengen om de vrouwen hierheen te krijgen.

Een tweede rechter zette in hoger beroep vrijwel meteen een streep door die uitspraak. De rechtbank kan niet op de stoel van de politiek gaan zitten, oordeelde hij, precies zoals de staat had betoogd. Maar daar valt volgens Seebregts veel op af te dingen. Hij en de andere advocaten betwisten vooral of Nederland ‘in redelijkheid tot beleid is gekomen’. „Kinderen staan op het punt te sterven, de winter komt eraan. President Assad komt dichterbij, wat betekent dat de vrouwen en kinderen gemarteld dreigen te worden. Een rechter kan ingrijpen bij een uitzicht op foltering.”

Carte blanche

Dat kan ook als marteling al heeft plaatsgevonden. In de zaak van de Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. vroeg Amerika om uitlevering nadat K. was teruggekeerd naar Nederland na marteling in een Pakistaanse gevangenis. Hardnekkige aanwijzingen dat Amerikaanse autoriteiten een rol hadden gespeeld bij de overdracht aan de Pakistaanse inlichtingendienst, wetende dat hij zou worden gefolterd, zorgde dat de rechter een streep zette door uitlevering. „Het is niet zo dat de politiek carte blanche heeft. Maar door de uitspraak in hoger beroep komt het daar wel heel dicht bij in de buurt”, zegt Seebregts. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet reageren op de ontwikkeling ‘omdat de zaak dan opnieuw onder de rechter is’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen