‘KLM werkte niet mee aan uitzetting Lili en Howick’

Print
‘KLM werkte niet mee aan uitzetting Lili en Howick’

Afbeelding: ANP

Hoewel de rechter tot hun uitzetting had besloten, heeft luchtvaartmaatschappij KLM geweigerd om de Armeense asielkinderen Lili en Howick te vervoeren toen ze vorig jaar september zouden worden uitgewezen. Hun tickets werden kort voor vertrek naar Armenië geannuleerd, meldt De Telegraaf op basis van gegevens van de Inspectie van Justitie en Veiligheid.

Een directeur van KLM belde de avond voor de geplande vlucht van Lili en Howick met de directeur-generaal van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Hij liet weten dat de maatschappij ‘niet mee wilde werken aan hun vertrek’ en dat de tickets zouden worden geannuleerd.

Lees ook: Inspectie: instanties faalden in zaak Lili en Howick

Op het laatste moment moest daarom een alternatief worden gevonden. Een buitenlandse maatschappij zou het tweetal vervolgens op 8 september vervoeren, maar dat ging ook niet door. In de nacht voor hun vertrek verdwenen Lili en Howick. Ze bleven onvindbaar voor de politie en uiteindelijk verleende staatssecretaris Harbers de twee toch een verblijfsvergunning.

Rond de voorgenomen uitzetting van Lili en Howick ging heel veel mis, concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid vorige maand na een diepgaand onderzoek. De betrokken organisaties kwamen hun afspraken niet na, ze wantrouwden elkaar en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) nam de regie niet, aldus het rapport.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen